За словами екс-міністра економіки, голови Ради НБУ Богдана Данилишина, для процвітання країни варто обмежити сировинний експорт і звернути увагу на технологічне виробництво. Про це пан Данилишин пише у колонці на своїй сторінці в Facebook. 

Як експорт, так і імпорт складають орієнтовно 50% ВВП України. Протягом цього року експорт товарів та послуг зріс на 5,2%, а імпорт — на 8,5%, якщо порівнювати з минулим роком. Таким чином дефіцит торгового балансу в першій половині 2019 року досяг 1,6 млрд доларів.

Читайте також: Валютні гойдалки — що чекати від курсу гривні

Експортують переважно сировину та напівфабрикати. Серед найпопулярніших товарів продукти тваринництва і рослинництва, металургійні та хімічні вироби, деревина. Однак знизився експорт машин та електротехнічного обладнання.

Окремим питанням є зменшення експорту продукції чорної металургії приблизно на 11%. Причиною є погіршення цінової кон'юнктури світових ринків сталі і залізорудної сировини.

«Україна рухається від статусу експортера металургійної та хімічної продукції до статусу експортера аграрно-мінеральної сировини і металургійних напівфабрикатів».

Держава переважно імпортує дорогоцінне каміння, зернові культури та мінеральні продукти. Насторожує зростання майже вдвічі імпорту мінеральних добрив, оскільки «локомотив української економіки — сільське господарство» залежить від їхньої кількості та якості. Також пожвавлюється закупівля взуття, одягу та наземного транспорту.

У 2018 році в Україні виготовили 6,6 тис. автомобілів, з яких 5,7 тис. легкових (майже всі зроблено на заводі «Єврокар»). Це на 25% менше, ніж в 2017 році. Для порівняння у Словаччині протягом 2018 року виготовили понад 1 млн автомобілів.

Також Україна має потенціал для подальшого збільшення експорту текстильних виробів. Цьому сприяє територіальна близькість до Європи, що економить кошти на транспортуванні, якість пошиття та дешева робоча сила.

«Мало хто знає, що в Україні шиють одяг провідні світові бренди — Zara, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Prada, Benetton, Marks & Spencer, Triumph, Max Mara, Laura Ashley, Hennes & Mauritz і інші. Вітчизняні швейні фабрики стали певною мірою міні-офшорами для світових одежних брендів».

Варто відзначити позитивні тенденції. Зокрема, експорт засобів наземного транспорту, літальних апаратів і плавзасобів збільшився на 40%. Близько на 20% зріс експорт оптичних приладів і фотоапаратів, а також фармацевтичної продукції.

Зміцнити українську економіку можливо за зростання високотехнологічного експорту та зниження імпорту продукції, що можемо виготовити на території країни. Данилишин стверджує, що іноземні інвестори сприяють включенню місцевих компаній у глобальні ланцюги доданої вартості і, водночас, наповнюють внутрішні ринки.

На думку економіста, для того, щоб українські підприємства могли стати проміжними і навіть кінцевими ступенями в глобальних ланцюгах доданої вартості, необхідні політична стабільність, неухильне верховенство права, створення якісної логістичної інфраструктури та ефективне тарифно-митне регулювання.