Що це значить

«По митниці. Першим ділом — законопроект про режим спільного транзиту і законопроект про уповноваженому економічному оператору, які очікують другого читання. Наступне – удосконалення митного пост-аудиту», — повідомив Гетманцев, претендент на посаду голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Також, за його словами, одним з перших буде розглянуто внесення змін до Митного кодексу щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.

У фінансовій сфері в числі перших парламентський комітет подасть на розгляд Верховної Ради у другому читанні законопроект про так званий «спліт».

Читайте також: Зеленський анонсував земельну реформу і відкриття ринку землі

«Деякі його прийняття не хочуть, але ми все одно його підтримаємо. І не тому, що Міжнародний валютний фонд згоден, це вторинне. Тому що діяльність комісії фінансових послуг абсолютно не ефективна. Це визнають усі», — зазначив Гетманцев.

Читайте також: Чому потрібен СПЛІТ

Він додав, що в питанні «спліта» запропонована реформа «здається дуже вдалим варіантом»: «Ми наполягаємо на реформуванні органу, який не регулює, а робить вигляд, що регулює дуже важливі для країни відносини».

Довідка

  • Законопроект про «спліт» пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг та передати повноваження з регулювання небанківських ринків Національному банку.
  • Закон про «спліт» раніше закликали ВР прийняти МВФ і Світовий банк.
  • Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман також рекомендував привести регулювання і нагляд у небанківському фінансовому секторі у відповідність з міжнародними стандартами.