Що відомо

Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2016-2019 років посадові особи ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Мирноградуголь», ДП «Шахта ім. М. С. Сургая» ДП «Первомайськвугілля» та ДП «Шахтоуправління „Південнодонбаське № 1“ організували механізм розкрадання коштів підприємств через процедуру держзакупівель.

»Керівництво «прописувало» умови проведення тендерів шахтного обладнання під заздалегідь визначених переможців — підконтрольних фірм-прокладок. Потім вищезазначеним підприємствам було перераховано понад 500 мільйонів гривень, які з використанням фінансових інструментів розподілялися між організаторами та учасниками протиправної оборудки", — йдеться в повідомленні.

Наголошується, що обладнання, необхідне для сталого функціонування шахт, не оновлювалося, а лише час від часу ремонтувалося.

Читайте також: Суд зберіг низькі тарифи «Укренерго» для заводів Коломойського

«За висновком фахівців, через угоди істотно знижувалася ефективність роботи підприємств і створювалися загрози життю і здоров'ю працівників», — заявили в СБУ.

Зараз відбуваються обшуки і ряд інших слідчих дій для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності", — зазначає прес-служба.