Лістинг китайського онлайн-ритейлера на біржі в Гонконгу, який планувався на кінець літа, міг стати найбільшим за цей рік. Але тривалі протести населення і падіння фондового ринку стали причиною того, що керівництво Alibaba прийняло рішення перенести повторне розміщення акцій, повідомляє lblv.ru.

Найбільший у світі ритейлер планував розмістити цінні папери на суму від 10 до 20 мільярдів доларів на гонконгській біржі у серпні, але лістинг був відкладений через триваючі протести місцевого населення. Інформації про нові терміни поки немає, але є ймовірність, що лістинг усе ж відбудеться у жовтні.

Негативний вплив політики на діяльність корпорації

Протести у державі почалися з початку літа. Основною причиною того, що люди вийшли на вулиці, є проект закону про екстрадицію з Гонконгу до Китаю материкового. Варто відзначити також те, що на минулому тижні індекс Hang Seng знизився до мінімального значення за сім місяців.

Керівництво корпорації прийняло рішення тимчасово відмовитися від лістингу, оскільки вважає політичну і фінансову ситуацію в Гонконгу нестабільними. Про це стало відомо на засіданні директорів, яке відбулося 15 серпня.

Квартальний прибуток Алібаба збільшився з минулого року на 144%, склавши 3 мільярди доларів. Аналітики очікували, що лістинг відбудеться після виходу такої успішної квартальної звітності. Він міг стати найбільшим за останнє десятиліття для фондової біржі Гонконгу.

Чому Алібаба вирішила провести подвійний лістинг?

Минулого року в Гонконгу змінили правила розміщення цінних паперів, які залучили б китайських техгігантів на місцевий ринок. Сьогодні великі компанії з Китаю переважно розміщують акції на закордонних біржах. Алібаба повинна була стати першою корпорацією, яка скористалася б новим способом лістингу.

Первинне розміщення паперів Алібаба відбулося у 2014 році на фондовій біржі NY. Після IPO акції техгіганта виросли в ціні на 40%, а компанія отримала 25 мільярдів доларів. Тоді ритейлера оцінили в 168 мільярдів доларів. На сьогоднішній день капіталізація компанії піднялась до 461,4 мільярда доларів. З січня акції Alibaba виросли в ціні на 29%, і аналітики lblv.ru прогнозують їх подальше зростання.

Дмитро Золотарьов, фінансовий аналітик LBLV.com