Саме через важливість ефективної роботи таких банків Рада приділяє пильну увагу аналізу їхньої діяльності, ідеться у звіті.

Отримати кредит готівкою

Частка NPLs у держбанках

У державних банках проблема непрацюючих кредитів (NPLs) є найгострішою. На початок травня 2019 року частка NPLs у їхніх валових кредитних портфелях становила 66.2%. Частка державних банків у загальному обсязі непрацюючих кредитів сектору становила 69,8%, із них 40,7 в. п. у Приватбанку.

Як Нацбанк розв'язує проблему

Як зазначено у звіті, однією з чотирьох ключових складових оновлених Засад стратегічного реформування державного банківського сектору, є розв'язання проблеми непрацюючих кредитів.

  • За цей час Комітет розробив для схвалення та оприлюднення Радою рекомендації (принципи) щодо роботи банків державного сектора із непрацюючими кредитами (NPLs).

Ці принципи стосуються лише процесу реструктуризації великих кредитів (понад 5% регулятивного капіталу банків). Вони визначають базові передумови, які повинні забезпечити справедливість та прозорість процесу реструктуризації, а також захист інтересів держави як кінцевого власника банків.

Читайте також: На чужому досвіді: як Україні вирішити проблему поганих кредитів

Зокрема, передбачено, що реструктуризації підлягатимуть тільки позики життєздатним компаніям, які не спроможні обслуговувати наявні зобов'язання. Реструктуризація призводитиме до посилення прав кредиторів, покращення звітування боржника та моніторингу з боку банку.

  • Також було сформульовано загальні рекомендації для підвищення ефективності поточних та подальших реструктуризацій (зокрема посилення ролі банків як кредиторів, уникнення моделей реструктуризації, за якими більша частина виплат за тілом кредиту відбувається ближче до терміну його погашення).
  • Крім того, були розглянуті й підтримані в цілому кілька кейсів реструктуризації Ощадбанку.

Результати діяльності

Як зазначають у НБУ, вжиті заходь вже мають позитивні результати. Обсяг NPL у держбанках скорочується, хоча і дещо повільно. У 2018 році державні банки зменшили прострочену заборгованість на 5 млрд грн та здійснили реструктуризацію на 21 млрд грн.

Найбільших успіхів у реструктуризації досягнув Ощадбанк. Завдяки проведенням реструктуризаціям помітно покращився корпоративний кредитний портфель держбанків.

Читайте також: Продажу проблемних кредитів: великі проблеми VS великі перспективи

Для прискорення розчищення балансів банків НБУ ухвалив Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України.

Також, як зазначає регулятор, важливою передумовою врегулювання непрацюючих кредитів є забезпечення активної участі наглядової ради разом з правлінням банку у напрацюванні практичних рішень.