Що це значить

Як повідомлялося, на липневому засіданні ФРС знизила процентну ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 0,25 процентного пункта - до 2-2,5% річних.

«Більшість учасників засідання розцінювали зниження ставки на 0,25 процентного пункта як частину коригування підходу до політики у відповідь на зміну економічного прогнозу за останні місяці», — зазначається у протоколі засідання.

Деякі з них висловили думку, що природа багатьох ризиків, що позначаються на економіці, а також відсутність ясності щодо того, коли ці ризики можуть бути усунені, підкреслюють необхідність збереження Федрезервом гнучкої позиції і сфокусованість на наслідках інформації, яка надходить, для економічного прогнозу.

Читайте також: Мінфін США визнав Китай валютним маніпулятором

Ще частина учасників засідання висловили побоювання, що нарощування монетарного стимулювання може нести в собі ризики для фінансової стабільності в певних секторах економіки, або що зниження базової ставки на липневому засіданні буде інтерпретовано як негативний сигнал про стан економіки, ідеться в протоколі.

У підсумку рішення про зниження ставки на 0,25 б.п. на липневому засіданні підтримали 8 членів FOMC, двоє були проти.

Обговорюючи перспективи подальшої монетарної політики, члени FOMC «у цілому виступили за підхід, за якого політика буде визначатися інформацією, що надходить, та її наслідками для економічного прогнозу, і в якій будуть відсутні будь-які ознаки слідування Федрезервом передвстановленому курсом», — йдеться в протоколі.

Що відомо

  • На наступний день після завершення липневого засідання ФРС напруженість у відносинах США і Китаю різко зросла, що підвищило очікування подальшого зниження ставки американським Центробанком.
  • Відповідно до котирувань ф'ючерсів на рівень базової процентної ставки, ймовірність її зменшення Федрезервом на 25 б.п. на вересневому засіданні ринок оцінює в 100%. Крім того, ринок чекає трьох знижень ставки по 25 б.п. наступного року.