Як цього досягти

Зростання ВВП можливе, в першу чергу, за рахунок інвестицій, вважає він. «Це можна зробити. Про що ми з вами говоримо? Про додаткові п'яти (%)? Це $7 млрд інвестицій, плюс ефект мультиплікатора. Тому що інвестиції, коли сюди заводять — вони починають освоюватися. Це робочі місця, ця закупівля металу, бетону, піску, і так далі. Це заводить вже суміжників», — зазначив він.

Уманський наголосив, що в Україні досить низька порівняльна база, тому кожен мільярд інвестицій може призвести майже до 1% зростання ВВП.

Читайте також: До $30 мільярдів інвестицій. Як залучити гроші в Україну

«У нас настільки низька база зростання, що реалізація одного інвестиційного проекту, досить великого в Україні, яких у світі реалізується десятками на рік, саме через те, що у нас база порівняно дуже маленька, на відсоток зростання ВВП дає величезний ефект. Повторюся, ось ці $20 млрд інвестицій — дали б нам 20% зростання ВВП. Ну, 17%!», — сказав Уманський.

Читайте також: В НБУ прокоментували різке зростання економіки на 4,6%

Він також зазначив, що для залучення інвестицій потрібно збільшити довіру інвесторів. «І тоді почнуть дивитися, почнуть шукати, де і в що вже можна вкласти гроші. Я знаю ряд інвесторів, які вже приготували інвестиційні ресурси, і якщо вони побачать цю адекватність, то я буду готовий завести в країну не менше 5 мільярдів на рік. Тільки я», — сказав Уманський.