Основні чинники

  • «Перший чинник — поведінка нерезидентів. Ми бачимо збільшення попиту нерезидентів на українські ОВДП. Вкладення нерезидентів на сьогодні становлять близько 92 млрд грн», — сказав Сологуб.

За його словами, інтерес нерезидентів до українських цінних паперів — не короткострокове явище.

Читайте також: Інвестиції у валюту призвели до збитків? Розбір причин і помилок

«Ми намагаємося контролювати структуру погашення. Цінних паперів з річним терміном погашення у портфелі нерезидентів третина. Нерезиденти вкладаються в довгі папери», — додав він.

Інвестиції в ОВДП: до 16,5% річних плюс бонус від «Мінфіну»

Подібний попит з боку нерезидентів пояснюється поліпшенням доступу до українського ринку, після того як міжнародний депозитарій Cleаrstream відкрив свій рахунок у депозитарії НБУ. Це спростило доступ іноземних інвесторів до українського ринку цінних паперів.

  • «Друга причина зміцнення гривні — нормальна макроекономічна ситуація в Україні, помножена на адекватну монетарну і фіскальну політику», — зазначив заступник голови правління Нацбанку.

Що відомо

  • Обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП, за підсумками аукціону минулого тижня, залишився на колишньому рівні — 87,7 мільярда гривень.

  • «Мінфін» звертався до НБУ з запитом розкрити кінцевих бенефіціарних власників облігацій. В НБУ відповіли, що не проводять експертизу кінцевих бенефіціарних власників, які стоять за нерезидентами — покупцями ОВДП.

  • При цьому в Нацбанку відзначили, що, незважаючи на певну волатильність короткострокового капіталу, НБУ поки не бачить ризиків для ситуації на валютному ринку через купівлю нерезидентами ОВДП.