Прогнози банкірів

«На сьогодні вже можна сказати, що терміни початку сезонного зростання курсу долара порушені: до середини серпня спостерігається стабільний девальваційний тренд долара, ринок завис на рівні трирічного мінімуму 25-25,20 грн/дол. Цього року традиційний початок девальваційного тренду для гривні варто очікувати з невеликою затримкою — з початку жовтня», — сказав директор казначейства банку «Кредит Дніпро» Олег Курінний.

За його словами, головним чинником зміцнення курсу гривні став підвищений попит на гривневі ОВДП з боку нерезидентів.

Читайте також: НБУ не бачить ризиків для валютного ринку через придбання нерезидентами ОВДП

«Восени, як правило, підвищується попит на енергоносії, крім того, очікується піковий обсяг погашення зовнішніх позик, що може вплинути на послаблення гривні. Однак рекордний урожай зернових і гідний обсяг золотовалютних резервів дозволяють сподіватися, що девальвація, якщо і буде, то незначною», — додав експерт. За його оцінкою, за умови збереження політичної стабільності до кінця поточного року курс гривні залишиться в коридорі 25,5-26,5 грн/дол.

Заступник голови правління Першого інвестиційного банку Владислав Кравець вважає, що до кінця вересня, доки не буде сформовано новий склад уряду, курс гривні істотно не зміниться.

Читайте також: Мінфін очікує від НБУ уточненого прогнозу курсу гривні на 2020-2022 рр.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що традиційні осінні тренди цього року будуть згладжені. «У базовому сценарії ми очікуємо повернення курсу гривні в діапазон 25,5-26,5 грн/дол. з можливим ситуативним ослабленням до 27,5 грн/дол. до кінця поточного року», — сказав він, зазначивши при цьому, що девальваційні очікування можуть посилитися у випадку зростання політичної турбулентності.

За словами Ребрика, стан платіжного балансу та обсяг золотовалютних резервів залишаються фундаментально сприятливими для збереження курсової стабільності. «Основними чинниками сильної гривні є рекордний урожай зернових і відносно низькі світові ціни на енергоносії. Крім того, тренд на зниження ключових ставок у США і ЄС, ймовірно, буде підтримувати апетит інвесторів до ризику.

Читайте також: Чого очікують інвестори від нового президента

Разом з тим, як зазначив Ребрик, перспективи попиту на гривневі ОВДП з боку нерезидентів, який раніше служив основним ревальваційним чинником, тепер не настільки очевидні, про що свідчать результати останніх аукціонів. „План по внутрішніх запозиченнях за результатами 7 місяців 2019 року був виконаний з випередженням (76,5%), а тому можна очікувати деякого зниження обсягів пропозиції ОВДП на первинному ринку“, — додав він.