Сім змін

1. Сповіщальні «патенти» для самозайнятих (репетитори, водії, сантехніки тощо). ФОПом ставати не треба: людина добровільно сплачує фіксовану суму лише в ті періоди, коли надає свої послуги. В інший час нічого платити не потрібно.

2. Впровадження цифрових РРО. Касові апарати у смартфонах і планшетах, фіскальні чеки – на звичайних принтерах.

Читайте також: Мінфін оприлюднив новий законопроект про кешбек

3. Кешбеки для покупців, яким торговець не видасть фіскальний чек чи підробить його. Потрібно повідомити про це в податкову, та штрафує продавця (200% від суми покупки), половину штрафу отримує покупець.

4. Реєстрація товарно-транспортних накладних для ризикових груп товарів (пшениця, горіхи, метали і металопрокат, ліки та побутова техніка), навіть якщо підприємство не є платником ПДВ. Боротьба з кінцевими бенефіціарами схем сірого і чорного імпорту.

Читайте також: Зеленський анонсував земельну реформу і відкриття ринку землі

5. Підвищення мінімальної ставки земельного податку з 0 до 0,8%, а також запровадження поняття «безумовного доходу» від оброблення земельних ділянок площею від 2 га. Боротьба з чорною орендою землі, коли власник ділянки офіційно не обробляє свою землю, тому нічого за неї не платить, хоча насправді її орендують великі агрофірми.

Ці п'ять із семи нововведень, імовірно, будуть зареєстровані як законопроекти, у перші дні роботи нового парламенту. Ще два тільки обговорюються:

  1. Підвищення ставки для єдинників третьої групи до 8% протягом двох років в обмін на скасування для них обов'язкового ЄСВ. Саме тут працює велика частина ФОПів в IT-сфері, ресторанах і юрфірмах.

  2. Зміна критерію для обов'язкового використання РРО: квадратні метри торгової площі замість обороту (від 30 кв. м. в містах від 100 кв. м. – у селах). Ідея спрямована проти торговців, які занижують свої обороти (критерій для РРО – 1 млн грн), щоб не світити перед податковою реальні доходи бізнесу.Джерело