Що це значить

«Ми бачимо, що в серпні буде навіть певний профіцит. У нас буде повністю збалансований ринок навіть без роботи трубопроводом», — сказав Герус. «Ніякого дефіциту не бачу. Бачу зміну структури ринку. Частка поставок з Росії знизиться з 45% до 15-25% в серпні-вересні, а постачання з інших джерел зростуть», — додав Герус.

Читайте також: Мита на нафтопродукти з РФ посилять монополію групи Приват (аналіз)

За його словами, Україна збільшила поставки морем в 3-4 рази, з Білорусії — на 25%, а з ЄС — в 2 рази. Також очікується збільшення виробництва українськими нафтопереробними заводами. Він зазначив, що Росія з 1 серпня повністю зупинила постачання палива трубопровідним транспортом, а частина обсягів перекинута на залізничний транспорт.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, який теж був присутній на конференції, повідомив, що потужності терміналів у морських портах України дозволяють багаторазово збільшити обсяги постачання нафтопродуктів, а держкомпанія «Укрзалізниця» має можливість забезпечити достатню кількість рухомого складу для перевезень нафтопродуктів.

Також Омелян повідомив, що сьогодні було прийнято рішення сформувати в Україні оперативний штаб, який буде моніторити ситуацію на ринку нафтопродуктів.

Нагадаємо, з 1 серпня Кабмін ввів у дію спеціальні мита на товари з Росії, які будуть стягуватися незалежно від інших зборів.