Масштаб проблеми

«Точних цифр про масштаби контрабанди сьогодні немає ні в кого. Порахувати її просто неможливо. Впевнено можна сказати, що загальний обсяг бюджетних втрат досягає мільярдів доларів щорічно. Скільки цих мільярдів — п'ять, сім або десять — покаже час», — сказав Гончарук.

Читайте також: В Україну за рік завезли контрабанди на мільярд доларів

За його словами, зараз контрабанда призупинилася через сигнал Офісу президента про старт боротьби з нею.

Як пропонують вирішувати

Гончарук вважає, що першим і головним кроком у цій боротьбі має стати зміна кадрів.

«Якщо на окремих митницях одна й та ж людина десять років керує митницею, то можна скільки завгодно ставити експерименти по боротьбі з контрабандою і практикувати різні підходи, але в підсумку ці люди тебе переграють», — сказав він.

«У цьому випадку кадри вирішують дуже багато», — додав чиновник.

Другим кроком Гончарук називає налагодження обміну інформацією з митницями інших країн, третім — ліквідацію політичної корупції.

На думку заступника голови ОПУ, контрабанда в країні існує, тому що «весь цей час з неї годувалися політики». Він вважає, що зараз це гарантовано припиниться, тому що у команди президента Володимира Зеленського такої мотивації немає.

Читайте також: Дубілет допоможе Нефьодову боротися з рейдерством і контрабандою на митниці

«Потрібно налагодити багато технічних питань, створити IT-інфраструктуру, побудувати процеси ризик-менеджменту, але якщо ми налагодимо обмін інформацією з нашими торговими сусідами і зникне елітарна корупція, то ситуація з контрабандою серйозно зміниться», — сказав він.

Також Гончарук висловився за максимальне спрощення процесів митного оформлення та переведення їх в софт.

Заступник голови ОПУ вважає, що на цьому етапі посилення відповідальності за контрабанду саме по собі не спрацює.

«З цього точно не треба починати. Якщо зараз підвищити відповідальність, то це просто призведе до збільшення розміру хабарів. Спочатку потрібно змінити процеси, людей, налагодити обмін інформацією, а потім посилювати відповідальність», — пояснив Гончарук.