Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь вивчив економічні програми партій, які будуть представлені у Верховній Раді. А також проаналізував, як їх реалізація може вплинути на економіку країни.

«Слуга народу»: діджіталізація і зарубіжні інвестиції

У планах партії «СН» багато цифрових нововведень та ініціатив, спрямованих на спрощення бізнесу. Зокрема, електронний уряд, «держава в смартфоні», більш ефективну взаємодія з органами держуправління. Серед обіцянок президентської партії — нульова декларація, яка в далекій перспективі допоможе залучити більше грошей до державного бюджету. У своїй програмі «Слуги народу» також згадали інвестиційні проекти і програми, націлені привернути до України зарубіжних інвесторів.

У фракції «Слуга народу» достатньо голосів, щоб втілювати свою програму без додаткової допомоги. Якщо все ініціативи вдасться реалізувати, це дасть потужний поштовх для розвитку бізнесу, збільшення кількості робочих місць і зростання ВВП. Що, в свою чергу, істотно поліпшить економічні показники країни.

«Опозиційна платформа»: індустріалізація всієї країни

У програмі «срібного призера» виборчих перегонів «Опозиційної платформи — За життя!» акцент зроблений на розвиток промисловості та боротьбу з деіндустріалізацією. Я підтримую подібні ініціативи, адже вони призведуть до появи нових робочих місць, збільшать частку національного продукту, посилять експортні позиції України і в цілому підвищать економічні показники країни.

«Опозиційна платформа» також виступає за нульову декларацію. Якщо дві великі фракції заявляють про необхідність прийняти нульову декларацію, є серйозні шанси, що так воно і буде. А це дуже важливо для бізнесу.

«ЄС»: залучення інвестицій та боротьба з корупцією

Про нульову декларацію говорять і в «Європейській солідарності». А ще — про боротьбу з корупцією, підвищення інвестиційної привабливості, посилення позицій української продукції на європейських ринках. Подібні ініціативи в разі реалізації призведуть до створення нових робочих місць та збільшення внутрішнього валового продукту. І, як наслідок, стимулюватимуть зростання економіки.

«Батьківщина»: зміни у податковій сфері

Програма «Батьківщини» також спрямована на підвищення інвестиційної привабливості, створення нових робочих місць, підтримку середнього класу, на якому тримається економіка будь-якої країни. У податковій сфері партія Юлії Тимошенко пропонує замінити ПДВ податком на продаж, ввести єдиний податок на гектар землі для аграріїв і замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Остання ініціатива разом з нульовою декларацією може послужити серйозним імпульсом для розвитку економіки.

«Голос»: високотехнологічна економіка

Партія «Голос» також пропонує удосконалення податкової політики держави. Однак без конкретики складно зрозуміти, що мають на увазі однопартійці Святослава Вакарчука. Багато уваги в програмі приділено створенню високотехнологічної економіки, в рамках якої рівень оподаткування для IT-сектору буде знижено. Правда, не уточнюється, наскільки. Також в «Голосі» хочуть залучити державні та приватні інвестиції у модернізацію інфраструктури та доріг.

Чого я не побачив в жодній програмі – це стратегії підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу, – чітких програм, спрямованих на спрощення умов ведення підприємництва. Хочеться вірити, що вона з'явиться. Тим більше, винаходити велосипед не потрібно: наша асоціація надіслала всім лідерам парламентської кампанії свої пропозиції.

Ми віримо, що незабаром зі стін парламенту вийде стратегічний документ, свого роду «дорожня карта» для підприємницького співтовариства України. Щоб бізнес розумів, в якому напрямку йому рухатися, під які відсотки брати гроші, які програми запускати, які проекти залучати в країну, як і на який період формувати команди. Якщо ми хочемо розвивати Україну, такий документ просто зобов'язаний з'явитися.