Що це значить

Згідно з повідомленням МЕРТ введені мита майже на всі російські товари. Винятком повинні стати лише товари чутливого імпорту, такі як вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція.

Проте в липні уряд своїм рішенням додатково ввів спеціальні мита на дизельне паливо, що постачається трубопровідним транспортом, а також на ряд видів скрапленого газу. Ці збори стягуються відсьогодні, з 1 серпня, і будуть підвищені з 1 жовтня.

Читайте також: Мита на нафтопродукти з РФ посилять монополію групи Приват (аналіз)

Зокрема, спецмито на скраплений газ з серпня складе 3,75 відсотка і зросте до 4 відсотків з жовтня. Додаткові збори на ДП встановлені на рівні 1,75 відсотка з 1 серпня і 3 відсотки — з жовтня.

За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, сплачені суми спецмита будуть направляти до спецфонду держбюджету та використовувати для фінансування заходів імпортозаміщення.

Читайте також: Платіжний баланс в червні зведений з дефіцитом 1,2 мільярда доларів

Планується, що додаткові надходження від сплати цих спецмит у другому півріччі 2019 року складуть близько 3,7 мільярда гривень.

Аналітики вважають, що введення Україною спеціальних мит на дизельне паливо та зріджений газ з Росії не вплине на кінцевих споживачів на АЗС.

Кінцева ціна здебільшого залежатиме від валютних коливань, а оскільки ситуація на валютному ринку України демонструє позитивну динаміку, то споживачам не варто очікувати підвищення цін.