На цьому тлі навіть зміна прем'єр-міністра Великобританії не викликає серйозних побоювань. Підсумки тижня в колонці для НВ підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» пропонує ознайомитися з думкою експерта.

Світ на підйомі

Цього тижня першість з наповнення світу грошима у ФРС перехопив ЄЦБ, який порадував інвесторів готовністю відновити заливання проблем грошима. І їх можна зрозуміти, адже економічні дані, що виходять з країн ЄС, а особливо з Німеччини — не радують. Зокрема, індекс промислового виробництва країни виявився на мінімальному за 7 років рівні, а це вам не жарти. Навіть в сучасній економіці, де послуги давно важливіші заводів, які псують екологію і після 10-ї модернізації.

Новим прем'єр-міністром Британії, таки став Борис Джонсон, що загрожує вивести Британії з ЄС без угоди, і схожий на божевільного, готового спочатку висмикнути чеку з гранати, а потім подумати.

На цьому тлі у США все просто чудово, навіть незважаючи на Трампа. Цього тижня американський індекс S&P500 оновив рекордний максимум, після чого, правда, трохи відійшов від завойованих вершин, і ранок п'ятниці відкриє на позначці в 3003 пункта. На тлі позитиву виділяється падіння гігантів, таких як Boeing, чиї фінансові результати і, як наслідок акції, продовжують відчувати на собі результати двох останніх авіакатастроф.

Боргові зобов'язання

Позитив, що зберігається на ринках, продовжує драйвити зростання українських активів, єврооблігацій і варрантів. Останні досягли свого історичного максимуму, торгуючись вище 80% від номіналу і максимально ускладнюючи вже анонсовані переговори про майбутнє обміну цих паперів назад на бонди.

Читайте також: Післясмак виборів: ризики для інвесторів

Найбільше пораділи власники вже призабутих єврооблігацій Приватбанку. З Лондона надійшла звістка про те, що їм, можливо, вдасться отримати щось за свої папери. Що добре для них і не дуже добре для українських платників податків. У той же час, в цій же новині є і хороша сторона для тих самих українських платників податків. Адже суддя зажадав показати йому, хто з власників на момент націоналізації був ринковим гравцем, а хто просто прикриттям Коломойського. І, очевидно, пов'язані особи не отримають нічого. Залишилося зрозуміти, скільки отримають ринкові гравці, які нічого не мали отримувати за українським законодавством.

Читайте також: Маріо Драгі про ставки ЄЦБ

Триває експансія іноземців на внутрішній ринок облігацій. Цього тижня Мінфін провів черговий успішний аукціон, на якому зміг і залучити близько 7 млрд грн, і знизити ставки за всією кривою дохідності. Ускладнюючи тим самим життя адептам теорії змови, які розповідають про піраміду державного боргу. Тому що в рамках цієї теорії борг зростає разом зі ставками, а в Україні, якось все просто навпаки. Велика частина розміщених паперів припала на трирічні облігації, що купуються в основному іноземцями. В результаті, гривня знову зміцнилася до 25,5 грн за долар, а Нацбанк купив в резерви декілька сотень мільйонів доларів.

Цікаво, що цього тижня іноземці продавали валюти не до аукціону, як ми бачили пару тижнів тому, а після. Вводячи в ступор місцевих валютних спекулянтів, які остаточно заплуталися, коли ж чекати надлишкової пропозиції долара. Та й з сезонністю тепер неясно, адже кожен такий аукціон не дозволяє дати відмашку на початок зниження курсу гривні. А скільки ще сотень мільйонів доларів готові завести в Україну іноземці зараз не знає ніхто.

Надія на технократів

Позитивний настрій іноземців підтримали парламентські вибори, що завершилися розгромною перемогою партії президента, в результаті чого в Україні вперше за довгі роки встановилася абсолютна вертикаль влади.

Читайте також: Хто з олігархів і бізнесменів не потрапив до Ради

Тепер інвестори чекають, що під таку справу можна швидко провести структурні реформи і прискорити співпрацю з МВФ. І очікують скоріше побачити технократичний уряд. Що вони побачать, ми дізнаємося в найближчий місяць, поки що ж під килимом йде запекла сутичка і тільки астрологи впевнено називають, яким буде майбутній прем'єр-міністр.

Поки що на зовнішніх ринках зберігається такий позитивний настрій, навіть якщо новий прем'єр-міністр виявиться трохи не тим, кого чекають інвестори, вони можуть за 5 хвилин знайти в ньому безліч позитивних сторін і продовжити купувати.