Основні цифри

«Загальний фонд державного бюджету в січні-червні цього року виконаний з дефіцитом в сумі 8,7 млрд грн. Хоча передбачалося — 23 млрд грн. Виконання державного бюджету з меншим дефіцитом зумовлено тим, що не був виконаний план витрат на 42,7 млрд грн (у першому кварталі — на 21,1 млрд грн), або 8,5%», — зазначив Пацкан.

За його словами, найбільше не проведено у запланованих обсягах витрати на обслуговування держборгу на 8,7 млрд грн, надання трансфертів місцевим бюджетам — на 4,8 млрд грн.

Крім того, проведені у запланованих обсягах видатки за бюджетними програмами, головними розпорядниками яких, зокрема, є: Міноборони — на 4 млрд грн, Міністерство охорони здоров'я — на 3,9 млрд грн, Міністерство внутрішніх справ — на 3,2 млрд грн, Міністерство соцполітики — на 2,4 млрд грн.

Причини невиконання витрат

Те, що витрати не були проведені в запланованих обсягах, зумовлено низкою причин, зазначив голова Рахункової палати.

«Через зміцнення гривні відбувається економія витрат на обслуговування держборгу. Державні програми соціального захисту населення виконуються виключно в межах фактичних зобов'язань. Крім того, виконавська дисципліна учасників бюджетного процесу на дуже низькому рівні», — наголосив Пацкан.

Читайте також: ФДМУ перерахував до бюджету майже мільярд гривень

Він також заявив, що незважаючи на зростання економіки, план доходів загального фонду не виконано на 28 млрд грн (у першому кварталі — на 16 млрд грн), або 5,9%.

Зокрема, не виконано план надходження податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів на 19,3 млрд грн (12,4%).

«Це, зокрема, зумовлено відхиленням середнього за січень-червень фактичного курсу гривні до долара США від прогнозного, врахованого в розрахунках показників державного бюджету», — пояснив Пацкан.

Також не виконано план надходжень частини чистого прибутку державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету країни, та дивідендів, нарахованих на акції господарських товариств, у статутних капіталах яких є держвласність — на 13 млрд грн (35,9%).

«Причина — перерахування окремими суб'єктами господарювання (зокрема НАК „Нафтогаз України“) дивідендів на державну частку у розмірах, менших, ніж затверджено Кабінетом Міністрів», — пояснив Пацкан.

Читайте також: Бюджет-2020 потрібно обговорювати вже з новим урядом і парламентом — Гройсман

Не виконано також план надходжень ПДВ з вироблених в Україні товарів з урахуванням бюджетного відшкодування — на 9,8 млрд грн (21,9%).

Акцизний податок з вироблених в Україні тютюнових виробів не виконаний на 8,8 млрд грн (33,5%) — через завищення плану надходжень цього податку (при зростанні ставок податку на 20% плановий показник перевищує надходження за відповідний період попереднього року в 1,7 рази), пояснив голова Рахункової палати.

«До джерел фінансування загального фонду державного бюджету недоотримали 9,8 млрд грн, або 3,8% плану. Не виконано план надходжень від державних запозичень на 10,3 млрд грн, або 4,1% і приватизації державного майна на 6 млрд грн, або 95,8%», — заявив Пацкан.

Він додав, що замість цього отримано 6,5 млрд грн незапланованих надходжень.

Читайте також: Нафтогаз все-таки сплатив до бюджету 90% прибутку

«Фонд гарантування вкладів фізичних осіб достроково погасив векселі, які видавав в обмін на облігації внутрішньої держпозики. У результаті план надходжень загального фонду держбюджету не виконані на 38,3 млрд грн (у першому кварталі — на 31,6 млрд грн), або 5,2%», — зазначив він.

Також голова Рахункової палати констатував ризики невиконання видатків та надання кредитів. За його словами, якщо ці тенденції збережуться, то ризики невиконання держбюджету за підсумками року будуть збільшуватися.

«У серпні Рахункова палата розгляне і затвердить висновок за результатами аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі», — резюмував голова Фонду.