Що це дасть

Документ містить набір інструментів захисту власників бізнесу та протидії позбавлення їх майнових прав.

«За різними оцінками, протягом останніх шести років відбулося понад 3000 (рейдерських - ред.) захоплень. Зазвичай це зміна власника через підробку документів, через реєстраторів, яких не існує, або „дірки“ в реєстрі», — заявив заступник керівника ОП Олексій Гончарук.

За його словами, указ передбачає розроблення та прийняття законопроекту для усунення прогалин в законодавстві, що дозволяють рейдерам знищувати бізнес і відбирати нерухомість.

Читайте також: В Україні щорічно відбувається близько 400 рейдерських атак — OpenDataBot

Зокрема, планується внести зміни в програмне забезпечення держреєстрів, що дозволить зменшити ризики і частоту рейдерства.

«Серед ключових технологічних змін — автоматичний моніторинг ризикових транзакцій з подальшим підтвердженням /зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, що буде переглядати транзакції з підвищеним ризиком, фото — і відеофіксація учасників транзакцій», — повідомили в ОП.

Також планується ввести додаткове підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) і додаткову авторизацію учасників транзакції (наприклад, ЕЦП)".