Що відомо

Таким чином Вітренко прокоментував заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що Москва нібито готова до переговорів «про збереження поставок по українському маршруту». 

«Зазначу, що і Україна готова. Ми готові і не чекати вересня (російська сторона говорила, що чекає вересня)», – стверджує Вітренко. Він зазначив, що українську національну енергетичну компанію задовольняє варіант, запропонований раніше віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем.

«Це має бути операторська угода про об'єднання газотранспортних систем, interconnection agreement) щодо потужностей об'ємом 90 мільярдів кубометрів щорічно, і угода про бронюванню потужностей (або своп) на 60 мільярдів кубометрів щорічно в середньому протягом 10 років.

Читайте також: «Нафтогаз» цілком готовий виконати зобов'язання з наповнення держбюджету

Усі умови цих договорів будуть стандартними в Європі, тобто щодо їх економічної обґрунтованості не повинно бути сумнівів», – пояснює Вітренко.

Він додав, що затягування часу в переговорах «не на користь жодній зі сторін». «Росія може хотіти уникнути звинувачень в Європі щодо чергової газової кризи», – припустив комерційний директор Нафтогазу.

Читайте також: Нафтогаз на липень знизив ціну для населення на 10,4%

Раніше, 18 липня, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова домовлятися» про продовження транзиту газу через територію України. Діючий транзитний контракт України з «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський газовий монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.