Аргументи економіста

Як повідомлялося, оплата праці педагогів зросте на 20-70% в 2020 році. На думку Головач, таке підвищення зарплат може мати ряд негативних наслідків для економіки. «Це додаткове навантаження на бюджет буде відволікати ресурси від інших важливих проектів, від яких би виграло більше українців», — вважає Головач.

При цьому наголошується, що кошти на підвищення зарплат освітян та науковців на 2020 рік не передбачені.

«Оскільки в бюджетній декларації на 2020 рік вже враховані видатки для забезпечення зростання соціальних стандартів, на це рішення в 2020 році додатково потрібно знайти 19,7 млрд грн: 14,8 млрд грн — з державного бюджету та 4,9 млрд грн — з місцевих бюджетів», — повідомили в Міністерстві фінансів.

Крім того, наголошується, що підвищення зарплат педагогам посилить соціальну несправедливість.

Читайте також: Бюджет-2020 потрібно обговорювати вже з новим урядом і парламентом — Гройсман

Річ у тому, що в 2017 році після підвищення мінімалки зарплати у секторі освіти були вищими завдяки додатковим секторальним надбавкам. Їх затвердили окремою постановою. У 2018 році з тієї ж причини зарплати вчителів зросли ще на 30%.

«Прийняття цього рішення зумовлює запитання: чому вчитель, а не інші категорії бюджетників? Наприклад, лікарі отримують меншу зарплату, ніж вчителі, а після останнього рішення уряду це співвідношення ще більше зміниться не на користь лікарів», — вважає Головач.

Читайте також: В Україні важливо зупинити стрімке зростання «мінімалки» — Світовий банк

Нагадаємо, Кабмін ухвалив рішення, яке передбачає поетапне збільшення оплати праці до 2023 року. За словами глави міністерства Лілії Гриневич, акцент буде зроблено на підвищення оплати праці молодих вчителів, вихователів «дошкільників» та майстрів виробничого навчання в закладах профтехосвіти.