Що відомо

Повідомляється, що 23 липня Держдума збирається розглянути в другому читанні поправки до законопроекту «Про національну платіжній системі», які підтримує Центробанк. Вони повинні забезпечити безперервність карткових платежів в Росії.

По суті ж, російським дочірнім компаніям міжнародних платіжних систем (МПС) заборонять зупиняти розрахунки за картками банків, що потрапили під санкції. Поправки торкнуться МПС, чиї «дочки» зареєстровані в ЦБ, зокрема Visa, MasterCard, China Union Pay, JCB.

Наголошується, що якщо законопроект буде прийнятий, їм заборонять вводити критерії зупинення, припинення участі в платіжній системі за ініціативою оператора платіжної системи, пов'язані, відповідно, з припиненням, припиненням участі в іноземній платіжній системі.

Читайте також: Росія скаржиться на суми виплат Україні за активи в Криму

На те, щоб почати працювати за новими правилами, платіжним системам дадуть півроку. Після цього призупинення розрахунків якогось банку з-за санкцій буде вважатися порушенням. Якщо воно не буде усунуто, ЦБ виключить компанію з реєстру операторів платіжних систем, що буде означати заборону на роботу в Росії.

При цьому, як підкреслює видання, російські дочки Visa і MasterCard при всьому бажанні не зможуть привести свої правила у відповідність з новими вимогами — вони не мають права не виконувати розпорядження своєї головної організації.

У Visa і MasterCard буде можливість залишитися на російському ринку в якості операторів «іноземних платіжних систем» (це поняття також вводиться поправками до законопроекту). Однак опитані виданням експерти вважають, що, найімовірніше, ці компанії просто згорнуть свій бізнес в Росії.