Що відомо

Відповідне рішення Суд ЄС ухвалив у четвер за результатами розгляду скарг колишніх високопоставлених чиновників, серед яких Віктор Янукович і його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка, а також екс-глава адміністрації президента Андрій Клюєв.

Чим обґрунтоване рішення суду

У прес-релізі, поширеному за результатами розгляду їхніх скарг, сказано, що ці особи були вперше включені в 2014 році в список осіб, що підлягають заморожуванню коштів, на тій підставі, що вони підлягали кримінальному переслідуванню в Україні для розслідування злочинів, пов'язаних з розтратою українських державних коштів та їх незаконним переведенням за межі України.

Читайте також: Суд відкрив провадження у справах про стягнення коштів з Коломойського

«Рішення про заморожування коштів щодо цих осіб неодноразово продовжувалося на один рік на тій підставі, що українська влада залучала їх до кримінальної відповідальності за незаконне привласнення державних коштів або активів. Вони подали позови до Генерального суду, оскаржуючи дії ЄС. Згідно з сьогоднішнім рішенням, Генеральний суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, вжиті проти них протягом цих періодів», — сказано в прес-релізі.