Що пропонують

Автори ініціативи заявляють, що мета створення нового законодавчого регулювання — вивести з «тіні» ринок перевезень, змінити застаріле законодавство і запровадити зручний і загальнодоступний механізм для водіїв, який дозволить швидко і зручно оформити дозвіл для здійснення перевезень.

Законопроект пропонує скасувати ліцензування для внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та на замовлення, скасувати необхідність обов'язкової реєстрації водіїв як ФОП, вимогу мати сертифікований таксометр, а також необхідність подавати додаткову звітність.

Читайте також: Служби таксі більше не будуть наймати водіїв на «євробляхах»

Замість цього водіям пропонується оформити дозвіл індивідуального автомобільного перевізника, який можна придбати на будь-який термін, навіть на місяць. Оплата за дозвіл і є сплатою податків. Крім неї, жодних додаткових зборів стягуватися не буде.

Обов'язковим є також страхування життя і здоров'я пасажирів.

Перевізники заявляють, що нове законодавство дозволить вивести ринок із тіні та забезпечити додаткові надходження до бюджету.

 Кращі кредитні картки для водіїв

За даними Офісу ефективного регулювання, щорічний оборот ринку таксі в Україні складає 40 млрд грн і 98% з цих грошей працюють в «тіні».