Що відомо

Документом запропоновано передбачити механізм формування вартості електроенергії, виробленої на вугільних електростанціях, за принципом урахування реальних обґрунтованих витрат на її виробництво.

У пояснювальній записці зазначено, що основною причиною зростання тарифів на електроенергію є застосування формули «Роттердам+» при розрахунку вартості електричної енергії, виробленої вугільними електростанціями.

Читайте також: В Україні припинила діяти формула «Роттердам+»

«Застосування таких необ'єктивних підходів до розрахунку відпускної ціни електроенергії призводить до втрат споживачів в середньому на рівні 15 млрд грн на рік. Тоді, як для виробництва електроенергії в основному використовується вітчизняний або імпортований з РФ вугілля, до якого апріорі не можна застосовувати формулу: „ціна вугілля в портах Амстердам — Роттердам — Антверпен плюс ціна транспортування такого вугілля з цих портів на вітчизняні підприємства“, — йдеться в пояснювальній записці.

Проект закону також пропонує внести зміни в закон „Про ринок електричної енергії“, якими передбачити перенесення строків переходу до нової моделі ринку електроенергії на 1 липня 2020 року.

Читайте також: Експерт розвіяв міфи про підвищення тарифів на електроенергію

»Прийняття проекту закону за рахунок введення обов'язкового тестового режиму для учасників ринку дозволить отримати статистичні дані роботи учасників на майбутніх сегментах ринку, оцінити цінові максимуми, виявити недоліки технічних платформ, що буде використано для усунення цих недоліків", — сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, сьогодні, 1 липня 2019 року, в Україні запущено вільний ринок електроенергії. Тепер за право постачати електрику кінцевому споживачеві будуть боротися більше 600 трейдерів.