Що це значить

Зокрема, за його словами, ідеться про «Укрінтеренерго» — компанію, яка є постачальником «останньої надії». Але її частка на ринку становить 1,5% — трохи менше 2 млрд кВт/год. «Тому не можна говорити, що такий обсяг є серйозним ціновим показником і може вплинути на зростання тарифів взагалі», — вважає експерт.

Також Корольчук зауважив, що ЗМІ через незнання ототожнили клієнтів компанії «Укрінтеренерго» з обленерго та на цій підставі зробили висновок про збільшення тарифів для споживачів.

Читайте також: Кабмін ввів граничні ціни на електроенергію

«Як виявилося, не всім у країні прийшли новини про те, що обленерго — це вже далеко не ті обленерго, які були ще навіть в 2018 році. Компанії розділилися на 2 сегменти - поставка (продаж) та розподіл (транспортування). І тому ставити знак рівності між 34 клієнтами і 34 обленерго — не можна. Обленерго займаються розподілом, а не продажем. Скоріше, ідеться про 34 компанії (не обленерго), які займаються продажем електроенергії. Ну, буває, сплутали мережі (проводу) і трейдерів (офіси продавців)», — написав експерт.

Корольчук зазначив, що після запуску нової моделі ринку електроенергії тарифи для населення не зростуть.

Читайте також: НКРЕКУ попередила про ризики постанови Кабміну про електроенергію

«Шкода, що така рутинна і робоча інформація перетворюється на черговий міф і лиш зайвий раз лякає і так нервового українського споживача. Зараз потрібно пам'ятати: тарифи на електроенергію не зростуть», — написав Корольчук.

Нагадаємо, новий ринок електроенергії, який функціонуватиме відповідно до стандартів ЄС, повинен бути запущений 1 липня 2019 року.

Читайте також: Гройсман обіцяє українцям «чесну» платіжку

За законом, угоду з постачальником «останньої надії» гарантує постачання електроенергії, якщо споживач не уклав договір з іншим постачальником. Постачальником «останньої надії» уряд визначив компанію «Укрінтеренерго».

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 5 червня заявив, що ринок електроенергії буде запущений вчасно, і запевнив, що тарифи на електроенергію для населення не зростуть.