Що це значить

Як зазначають у Нацбанку, цей сегмент високоприбутковий, тому надзвичайно привабливий для банків. На сьогодні роздрібні кредити становлять 18,4% кредитного портфеля банківського сектору, генеруючи майже 40% процентного доходу від кредитування.

Попит населення на споживчі кредити стійкий і високий. Це підтримує швидкі темпи зростання портфеля споживчих кредитів та значний потенціал розвитку цього сегмента.

Читайте також: НБУ стурбований зростанням споживчого кредитування

Більшість банків адекватно оцінює можливі втрати за такими кредитами та формує за ними достатні резерви в поточних макроекономічних умовах. Однак оцінки можливих кредитних збитків у випадку кризи подекуди занадто оптимістичні.

Для оцінювання необхідних резервів низка банків використовує моделі, що нечутливі до різкого погіршення макроекономічних показників. Тож якщо реалізується несприятливий сценарій – фінустанови можуть не сформувати належні резерви на випередження.

Читайте також: Топ-5 порушень, які банки допускають при видачі споживчих кредитів

Щоб уникнути цього, у майбутньому НБУ може підвищити ваги ризику за незабезпеченими споживчими кредитами. Вищі ваги означатимуть, що можливі втрати від пов’язаних з такими кредитами ризиків будуть покриті капіталом.