Що це значить

«Як наслідок, деякі постачальники відмовляються надалі передавати визначені чинними контрактами обсяги газу», — зазначили в компанії.

При цьому залишкових обсягів газу на ВТВ, які були закуплені за попередніми договорами, достатньо для забезпечення роботи ГТС тільки до 24 червня, наголосили в «Укртрансгаз».

Також зазначається, що з відповідним листом про виникнення передумов надзвичайної ситуації оператор ГТС звернувся в Держслужбу надзвичайних ситуацій.

Читайте також: АМКУ розслідує закупівлі газу «Укртрансгазом» за завищеними цінами

«Укртрансгаз веде переговори з НКРЕКУ для негайного виправлення ситуації. Компанія ініціювала переговори з кредиторами, включаючи НАК „Нафтогаз України“ про реструктуризацію заборгованості. Про ситуацію проінформовано Раду національної безпеки і оборони України», — повідомили в компанії.

Як пояснили в «Укртрансгазі», критичний стан викликаний низклою чинників, про що, як зазначив оператор ГТС, протягом 2018-2019 років керівництво компанії постійно інформувало регулятора.

«У першу чергу, фінансову ситуацію „Укртрансгазу“ з кожним місяцем погіршують економічно необґрунтовані тимчасові тарифи для Оператора ГТС, які були прийняті НКРЭКУ в кінці 2018 року. Вони, зокрема, дозволяють своєчасно розраховуватися за закупівлю газу на ВТВ в обсязі не більше 60% від необхідного річного рівня», — пояснили в компанії.

По-друге, досі не врегульована проблема несанкціонованого відбору газу з ГТС призвела до накопичення учасниками ринку в 2016-2019 роках понад 35 млрд грн боргу перед «Укртрансгазом».

Читайте також: Укртрансгаз почав судовий спір з ГФС на один мільярд

Йдеться про послуги балансування, з яких 91% становить заборгованість облгазів, пояснили в компанії.

«Після переходу газового ринку України на добове балансування з 1 березня 2019 ситуація суттєво не змінилася: оператори ГРМ продовжують незаконно відбирати газ з ГТС, зокрема для власних виробничо-технологічних витрат і не розраховуються», — резюмували в «Укртрансгазі».

Раніше повідомлялося, що на початку квітня негативний небаланс, який з'являється внаслідок несанкціонованого відбору газу з мереж «Укртрансгазу», за підсумками березня і квітня перевищив 2,5 мільярда гривень. У зв'язку з цим «Укртрансгаз» попередив про переддефолтну ситуацію на ринку газу.

У травні повідомлялося, що «Укртрансгаз» має намір закупити 354 млн куб. м газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб і власних потреб. Згідно з даними в системі держзакупівель ProZorro, п'ять компаній запропонували найнижчу ціну у тендерах 2,446 млрд гривень.