Що це значить

  • «У відповідь на інформацію російських ЗМІ з посиланням на Олександра Новака, голову Міненерго РФ, Росія запропонувала Україні врегулювати питання арбітражу між „Нафтогазом“ і „Газпромом“ мировою угодою. Ми можемо повідомити, що „Нафтогаз“ поки не отримував жодних таких пропозицій. Якщо отримаємо, ми їх уважно розглянемо», — зазначив Вітренко.

За його словами, зокрема українська сторона може розглянути, в якій формі «Газпром» виконає рішення попереднього арбітражу по компенсацію «Нафтогазу» збитків від невиконання «Газпромом» своїх зобов'язань з транзитним контрактом в 2009-2017 роки.

Читайте також: Кабмін опублікував рішення про зміну механізму формування ціни на газ

При цьому представник НАК нагадав, що за цим рішенням «Газпром» винен Україні вже понад 2,8 мільярда доларів.

Також, за його словами, «Нафтогаз» готовий розглянути пропозиції щодо нового транзитного контракту за європейськими правилами, в якому в тариф додатково до повного покриття витрат з 2020 року буде закладена компенсація за невиконання «Газпромом» своїх контрактних зобов'язань у 2018-2019 роках .

Оскільки ця компенсація є предметом вимог української сторони в новому арбітражі, то в разі врегулювання цього питання «Нафтогаз» не буде цього вимагати в арбітражі.

Читайте також: Газпром запропонував Нафтогазу «химерну» знижку

При цьому Вітренко зазначив, що новий арбітраж почав не «Нафтогаз», а «Газпром».

Як припустив Вітренко, Новак, найімовірніше, мав на увазі «мирову угоду» у значенні, вже озвученому Олексієм Міллером, головою «Газпрому», під час попередніх зустрічей, за якою рішення попередніх арбітражів за контрактами на поставку і транзит газу не будуть застосовуватися.

«Тобто ми маємо як мінімум „добровільно“ відмовитися від 2,8 млрд доларів, а по максимуму ще й повернутися в статус боржника за положенням контракту „бери або плати“ (понад 80 млрд доларів до кінця 2019) і газ, відібраний у 2014-2015 році (близько 4 мільярдів доларів)», — прокоментував заяву представник «Нафтогазу».

Читайте також: Нафтогаз подав скаргу на Газпром в Єврокомісію

На його думку, російська сторона нав'язує Україні цю «мирову угоду» в обмін на продовження поточного контракту на транзит, який, в інтерпретації «Газпрому», всупереч рішенню арбітражу, не несе жодних зобов'язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту.

І як тільки «Газпром» добудує Північний Потік-2 і Турецький Потік, на думку Вітренко, він припинить транзит через Україну, залишивши «Нафтогаз» ні з чим.

Як зазначив представник компанії, Києву в цій ситуації слід пояснювати західним партнерам, що і Україну, і Європу намагаються обдурити, як це вже було в 2009 році.

Що дієві заходи — це припинення будівництва Північного Потоку-2 і ефективне антимонопольне розслідування за скаргою України проти «Газпрому», а також готуватися до припинення транзиту з 2020 року, отримуючи при цьому через міжнародний арбітраж за це компенсацію.