Що відомо

В обговоренні взяли участь представники Коаліції електронного держави, що об'єднує 65 різних організацій і експертів в області ІТ.

За словами Федорова, переведення державних послуг в онлайн сприятиме не лише комфорту громадян, а і зменшенню корупції. «Наш план дуже амбітний. Наприклад, до 2024 році ми прагнемо перекласти 90% всіх державних послуг у режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою і досягнувши нульового рівня корупції в цій сфері. І вже цього року українці відчують смак електронних послуг нового покоління — повністю автоматизованих і об'єднаних навколо громадянина. Але все це стане реальним лише за умови консолідації навколо спільного плану дій всіх експертів, талановитого українського ІТ-бізнесу, всіх гілок влади і політичної волі на найвищому рівні», — відзначив Федоров.

Читайте також: Комуналка і запис до лікаря: для киян запустили додаток Kyiv Smart City

До обговорення долучився і голова держави. «Я хочу швидких змін. Я вірю у ваш талант і бажання зробити Україну цифровим лідером і гарантую вам свободу. Ми повинні спільно готувати ініціативи, законопроекти і робити кроки, знімають бар'єри до цифрової економіки та електронного управління. Запевняю, що особисто буду звертатися» до тих державних службовців, які чинять опір на місцях», — наголосив Зеленський.

Під час зустрічі представники Коаліції надали президенту свої рекомендації та обговорили пріоритетні проекти цифровізації. Ключові пропозиції стосувалися розвитку інструментів електронного держави і демократії, цифрових інфраструктур, цифрової ідентифікації, кібербезпеки, наведення порядку в державних реєстрах, електронного народовладдя (електронних соціологічних опитувань і навіть виборів).

Читайте також: Кубів: «Держава в смартфоні функціонує вже три роки

Також ішлося про важливість створення можливостей для українських технологічних стартапів. Всі ці завдання будуть включені в єдиний план дій.

Президент запевнив, що такі зустрічі будуть регулярними. Наступного тижня запланована серія обговорень концепції «Держава в смартфоні» за участю міжнародних донорів, представників бізнесу. Потім документ буде оприлюднений у форматі плану конкретних дій і очікуваних цілей.

Раніше повідомлялося, що згідно з новою концепцією «Держава в смартфоні», до кінця 2019 року українцям мають бути доступні більше 200 пріоритетних електронних послуг.

За даними Держагентства з питань електронного уряду, сьогодні українцям доступні такі засоби електронної ідентифікації, як електронний підпис, MobileID, BankID, ID-картка, але рівень їх використання є дуже низьким через складні зарегульовані процедури, відсутність доступної інформації та широкої мережі надання цих сервісів.