Що відомо

Відповідь була на заяву глави «Газпрому» Олексія Міллера про готовність російської компанії почати переговори щодо постачання російського газу в Україну за ціною на 25% нижче нинішньої.

«Спочатку вони завищують ціну на 100% від справедливої ринкової ціни, а потім дають „знижку“ в 24%. Це на кого розраховано? „Нафтогаз“ зараз купує дешевше в Європі, ніж „Газпром“ пропонує „зі знижкою“, — зазначив Вітренко.

Він нагадав, що „Газпром“ з квітня 2018 року не виконує свої контрактні зобов'язання щодо постачання газу в Україну. „І тому через новий арбітраж у Стокгольмі ми змусимо “Газпром» заплатити за це сотні мільйонів доларів. Так що, навіть не потрібні ваші химерні «знижки», просто виконуйте контракт і рішення міжнародних судів", — зазначив Вітренко.

Своєю чергою, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що компанія готова до переговорів, але виключно в тристоронньому форматі, будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм.

Читайте також: Міністр: Ціна газу для населення повинна зменшитися на 700-800 гривень

Коболєв також зазначив, що Стокгольмський арбітраж переглянув контракт між компаніями, визнавши ряд його умов дискримінаційними. Так, арбітраж зобов'язав «Газпром» продавати Україні газ у першому кварталі по 300 доларів, а в другому — за 221 долар. При цьому Росія відмовилася постачати газ.

Водночас, за словами Коболєва, зараз «Нафтогаз» купує газ у Європі значно дешевше: у першому кварталі — по 259 доларів, у другому кварталі — по 212 доларів, липнева ціна — 178 доларів.

Читайте також: Витрати на зарплату в Нафтогазі зросли в 10 разів з 2016 року

«За яких умов „Газпром“, який не хоче постачати Україні газ навіть за дуже вигідною для нього ціною, піде на радикальне зниження? Прощення боргу „Газпрому“ „Нафтогазу“, відмова від будь-яких арбітражів, не застосування європейських правил в газовій сфері? Такий сценарій насправді означав би для Росії додаткові мільярдні прибутки, а для України — втрати і повернення в повну залежність від Кремля», — написав Коболєв.