Що пропонують аналітики

Як наголошується в економічному огляді BoAML, дискусія про доцільність оголошення Україною дефолту мала обмежений вплив на ринок, оскільки влада одразу ж вказала на те, що такий варіант не розглядається.

Водночас аналітики наголосили, що від самого президента відповідної заяви не було.

Читайте також: У НБУ розповіли деталі зустрічі Смолія та Зеленського з місією МВФ

Майже всі інвестори задоволені новою владою, однак все ж залишається стурбованість щодо майбутньої економічної політики, вказується в огляді.

«У більшості інвесторів, з якими ми спілкувалися, найбільшу занепокоєність викликає рівень залежності пана Зеленського від пана Коломойського», — підкреслили аналітики BoAML.

Читайте також: Коломойський радить Зеленському оголосити дефолт — Financial Times

Тоді як чітка публічна позиція Зеленського могла б окреслити конкретний кордон між офіційною позицією і «поглядами будь-яких приватних осіб», зазначається в огляді.

BoAML також вказує, що зниження вартості українських єврооблігацій знижує здатність протистояти можливим новим потрясінням, особливо якщо влада не зможе надати обнадійливе повідомлення про те, що офіційна позиція і чиїсь заяви — це різні речі.

Ціна потенційних помилок в комунікації може бути занадто висока, вказали аналітики.

Читайте також: Аукціон Мінфіну: попит на гривневі ОВДП рекордно знизився

Як приклад BoAML приводить застереження президента Білорусі Олександра Лукашенко в січні 2015 року, коли він помилково публічно запропонував реструктуризацію зовнішнього боргу країни замість його рефінансування. Незважаючи на те, що президент швидко уточнив, що мав на увазі рефінансування, бонди не змогли відновитися після початкового падіння на 25-27%.

Надалі ринку знадобилося майже два місяці, щоб повернутися до рівня, який був перед таким коментарем, додали в BoAML.

Як повідомлялося, на тлі коментарів екс-співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського про доцільність дефолту вартість українських єврооблігацій і ВВП-варантів у вівторок вранці просіла до 1% і навіть трохи більше за найдовшими паперами. Однак до кінця дня 28 травня акції відіграли частину падіння, втративши за день в ціні до 0,4%.