Яких висновків дійшли

«Продовження співпраці з МВФ є вкрай важливим для підтримки фінансової стабільності в Україні. До кінця поточного року наша держава повинна сплатити понад 5 млрд дол. за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів зараз 19,3 млрд дол., і цього досить для виконання суверенних зобов'язань », — заявив Яків Смолій.

За його словами, співпраця з МВФ — це також і доступ до іншого — офіційного та приватного — фінансування, а також запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довгострокове стійке зростання української економіки.

«Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України за часів, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також буде залишатися партнером, який виконує свої зобов'язання. На жаль, поки ми бачимо зволікання з прийняттям реформаторських законопроектів, на які громадяни, бізнес, фінансове співтовариство чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це і забезпечить основу для отримання наступного траншу фінансування від Фонду», — заявив президент.

Читайте також: У Зеленського пояснили позицію МВФ

Зі свого боку, представники МВФ засвідчили готовність продовжити обговорення подальшої співпраці з Україною, як тільки після парламентських виборів буде сформовано новий уряд. До цього будуть постійні консультації з формування нового порядку денного реформ.

«Ми не бачимо перешкод для співпраці. Готові після парламентських виборів, після того, як буде сформовано уряд, негайно приїхати до Києва і продовжувати переговори щодо того, яким чином надавати нашу підтримку», — наголосив керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

Він зазначив, що дострокові вибори до Верховної Ради є новою можливістю для прискорення перетворень в країні.

Також керівник місії МВФ підкреслив важливість продовження роботи антикорупційних інституцій — НАБУ, САП і Вищого антикорупційного суду.