Що кажуть

«Є дуже багато аргументів, зокрема пов'язаних з розмірами присуджених компенсацій, які явно неспівмірні вартості того майна, яке було вилучено. Навіть за практикою інвестиційних арбітражів, зазвичай сума, яку заявляє позивач, знижується в три-чотири рази. Разом з тим, ми бачимо з тих рішень, які вже були винесені, що вона майже не була знижена. Арбітражі не мали можливості або просто не захотіли розбиратися в цих сумах», — сказав Гальперін.

За його словами, Росія «впевнено може довести і в арбітражах, і в державних судах те, що ці суми неспіврозмірні». «Нам треба ще дуже уважно подивитися, як були придбані ці активи, тими, хто зараз заявляє себе інвесторами», — наголосив Гальперін.

Читайте також: Кабмін ввів спецмито на усі товари з РФ

Він також зазначив, що позиція РФ залишається незмінною і в питанні про те, що міжнародні інстанції, які винесли ці рішення, не мали такої компетенції. «Хоча б з тієї простої причини, що якщо вважати, що якщо український інвестор в Криму є іноземним з точки зору української держави, то потрібно визнати, що Крим є територією Росії. Тобто це навіть зрозуміло не юрист», — пояснив він.

Всі шість рішень про компенсації будуть оскаржені, додав Гальперін, терміни подачі апеляції залежать від національного законодавства держав, в чиїх судах буде слухатися апеляція. Але він не уточнив, про які суми йдеться.

Довідка

Раніше стало відомо, що Росія змінює стратегію арбітражних розглядів з Україною: її представники братимуть участь у всіх судових розглядах.

Нагадаємо, 12 квітня арбітражний суд виніс рішення стягнути з РФ на користь Укрнафти 44,4 млн дол. компенcаціі за захоплення майна в анексованому Криму. Росія не визнала законність цього рішення.

15 лютого, в Гаазі прийняли часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти РФ. ПриватБанк має намір отримати відшкодування в розмірі понад 1 млрд дол.