Експерти СБ зазначають, що темпи економічного зростання в нашій країні залишаються занадто низькими, щоб зменшити бідність і досягти рівня доходів сусідніх європейських країн.

Наприклад, за збереження існуючих темпів країні знадобиться 50 років, щоб досягти рівня доходів сьогоднішньої Польщі.

Читайте також: Світовий банк радить Україні зберегти відносини з МВФ

З погляду рівня ВВП на душу населення, Україна залишається однією з найбідніших країн регіону, тобто знаходиться на рівні Молдови, Вірменії та Грузії, додали у СБ.

«ВВП України на душу населення за паритетом купівельної спроможності, приблизно в три рази нижче, ніж в Польщі, незважаючи на аналогічний рівень доходів в 1990 році», — йдеться в доповіді.

Після 16% сукупного скорочення економіки в 2014-2015 роках, економічне зростання відновилося до рівня 2,4% в 2016-2017 роках і 3,3% — в 2018 році, пояснили експерти.

Як прискорити темпи зростання економіки

За словами директора СБ у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, щоб прискорити темпи зростання економіки — Україні необхідні:

  • створення ринку земель сільськогосподарського призначення;
  • поділ природних монополій в енергетичному секторі;
  • посилення управління в державних банках;
  • досягнення прогресу в боротьбі з корупцією і забезпечення фінансової стабільності.

Зараз же довіра інвесторів стримується нерівномірним прогресом в реалізації реформ, невизначеністю, пов'язаною з виборами, і високою вартістю запозичень.

Щоб поліпшити якість держпослуг для українців, необхідно впровадити розпочаті реформи в сфері охорони здоров'я, освіти, пенсійного забезпечення, державного управління та соцдопомоги, додали в СБ.

Також важливо ввести більш справедливу і сприятливу для економічного зростання податкову систему.

Читайте також: Світовий банк назвав ключові реформи в Україні за 5 років

Якщо ключові реформи будуть просуватися вперед, очікується, що економічне зростання може досягти позначки 3,4% в 2020 році і 3,8% в 2021 році.

«У разі зволікання з реформами, зростання економіки може сповільнитися до рівня нижче 2%, оскільки впевненість інвесторів погіршується, а макроекономічна вразливість — посилюється», — попередили в СБ.

Макроекономічні ризики

Серед макроекономічних ризиків України експерти назвали ті, що пов'язані зі значними виплатами за держборгом, які припадають на 2019-2021 роки, і тиском з боку поточних витрат бюджету.

«Це потребує мобілізації належного фінансування від міжнародних фінансових установ і ринків капіталу і подальшого зміцнення системи державних фінансів і досягнення цільового показника дефіциту бюджету», — йдеться в огляді.

«Хоча Україна і досягла прогресу в поліпшенні передумов для сталого зростання, розвиток економіки продовжує стримуватися незавершеною трансформацією, що призводить до низької продуктивності, надмірну залежність від експорту сировинних товарів, малу кількість прямих іноземних інвестицій, недостатньою глобальної економічної інтеграції та слабких інститутів», — зазначили в СБ.

У майбутньому головна проблема України буде полягати не в тому, щоб досягти високого зросту в наступному році або протягом декількох років, а радше в тому, щоб зробити економічне зростання швидшим, тривалим і більш інклюзивним, вважають експерти.

Нагадаємо, згідно з останнім економічного огляду СБ для України, у 2018 році економіка виросла на 3,3%. Це обумовлено високим урожаєм і сприятливими умовами для росту внутрішнього попиту, що своєю чергою зумовлено зростанням заробітної плати, пенсій та грошовими переказами з-за кордону.