Минулого понеділка курс долара на торгах опустився до 26,12 / 26,15 гривень. В цей час в банківських обмінниках «зелений» купували по 26,00-26,05 гривень. Ніщо не віщувало особливих змін.

Але вже з вівторка котирування міжбанку стрімко пішли вгору. На першому етапі все це мало ознаки разового спекулятивного розігріву, але вже з середи стало зрозуміло — розпочалася системна корекція після досягнення курсового «дна».
За рахунок зростання попиту на тлі низької пропозиції, міжбанк швидко розвернувся в бік девальвації гривні. М'яко, але наполегливо курс пішов в новий коридор 26,30-26,40 гривень за долар.

Причин розвороту ринку було декілька. Ось основні:

1.Посередні результати аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 14 травня. Ринок настільки звик до суттєвих продажів нерезидентами валюти під купівлю українських облігацій, що навіть часткове зниження обсягів таких вливань швидко вдарило по курсу;
2.Психологічна неготовність експортерів до зниження котирувань нижче рівнів у 26 гривень. Валютні «годувальники» почали притримувати долар і євро, як тільки намітилася хоч якась динаміка щодо зростання котирувань, і за допомогою спекулянтів досягли своєї мети. Покупці стали більш поступливими і змирилися з тим, що долар почав зростати;
3.Вихід на ринок відкладеного попиту з боку тих покупців, хто очікував мінімального курсу. Як тільки продавці почали розгортати міжбанк — ці потенційні покупці негайно вийшли на торги зі скупкою валюти, чим ще більше підіграли спекулянтам в частині розгойдування ринку;
4. Політичні фактори, яких було декілька. Серед них — невизначеність з датою інавгурації нового президента, продовження протистояння діючих еліт та команди майбутнього глави держави, яка ще не має чіткої форми. Сюди ж можна віднести ситуацію з перспективами розпуску Верховної Ради, питання Приватбанку і можливого чергового переділу сфер впливу між окремими олігархами. Все це змушує інвесторів ставити «на паузу» нові вливання в економіку України.
В кінцевому підсумку за 13-17 травня долар подорожчав на міжбанку з 26,13/26,18 до 26,34/26,37 гривень. Курс його продажу в обмінниках до вечора п'ятниці перебував біля позначки в 26,40 гривень і вище.
Не особливо допомогли нацвалюті в ці дні ні відносно стабільні обсяги ліквідності в системі (коррахунки банків були в досить вузькому коридорі 55,8-59,7 млрд гривень), ні початок періоду податкових платежів у клієнтів.
В Нацбанку не було можливості активно збільшувати резерви. За спостереженнями «Мінфіну», НБУ виходив на торги в «анонімному» форматі через Matching тільки 15 і 16 травня і зміг купити всього від $20 млн до $35 млн. Причому викуповував регулятор долар за ціною 26,33-26,34 гривень. Тим самим він дав ринку сигнал, що не очікує найближчим часом повернення котирувань до рівня закриття сесії минулого понеділка (26,12 / 26,15).

Що далі

Період з 20 до 24 травня буде складним на валютному ринку. Накладається дуже багато економічних та політични чинників, здатних істотно покачати курс.
20 травня схоже завершиться «цікавий» політичний серіал щодо інавгурації нового президента України. Громадяни, бізнес та іноземні інвестори дуже чекають кадрових рішень нового глави держави. Але продовження історії з Приватбанком, розпуском/не розпуском Верховної Ради, корупційні скандали — не викликають особливої радості як у місцевих, так і в іноземних представників ділових кіл;

Серед економічних факторів можна назвати декілька головних:

1) Завершення періоду бюджетних платежів у клієнтів і наближення днів зарахування експортерам основних виплат відшкодувань ПДВ.
Закінчення податкових розрахунків у компаній призведе до зниження з їх боку потреби в продажі валюти під бюджетні розрахунки, а перспектива швидкого отримання гривні від держави у вигляді відшкодувань ПДВ провокує експортерів на притримування валютної виручки понад обов'язкових 30% продажів. Це спрацює проти гривні;
2) Проведення чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 21 травня (вівторок) і розрахунки за ним 22 травня (середа).
У вівторок будуть пропонуватися вельми привабливі за термінами і дохідністю ОВДП, але після посередніх результатів останнього аукціону — говорити про стовідсоткову ймовірність успіху проведення нового розміщення поки що не доводиться.
Тому розраховувати на значні обсяги продажів валюти нерезидентами під ці операції ми б поки що не стали.
Залежно від результатів аукціону — 21 і 22 травня на міжбанку може як збільшитися сума пропозиції валюти, так і зберегтися її стандартний об'єм в сумі трохи вище обов'язкових продажів експортерів.
«Мінфін» передбачає досить стриману позицію з купівлі ОВДП іноземцями саме на цьому аукціоні. Вони захочуть озирнутися після зміни політичного розкладу в Україні після інавгурації Володимира Зеленського і, швидше за все, — особливих вливань на міжбанк у цей період з їхнього боку не відбудеться.
Обсяги додаткових вкладень в українські папери (без урахування «перевкладення» нерезидентами гривні від попередніх погашень облігацій) і, відповідно, суму додаткового пропозиції валюти на торгах 21-22 травня під їх купівлю іноземними інвесторами — ми б оцінили в межах $30-50 млн;
3) Зростання активності клієнтів з господарської та зовнішньоекономічної діяльності напередодні швидкого завершення місяця.
З урахуванням великої кількості свят в першій декаді травня — у компаній залишається дуже мало часу для виконання бізнес планів за звітний період. Великі клієнти активізують свою діяльність як за гривневими, так і за валютними операціями, щоб виконати травневі показники. Це збільшить статистику міжбанку, але паралельно зробить ринок ще більш залежним від ситуативних курсових завдань найбільших гравців;
4) Стан готівкового ринку, ліквідність банківської системи, дії НБУ, активність спекулянтів і календарний фактор.
Готівковий ринок. «Мінфін» очікує зростання попиту на готівкову валюту з вельми стриманим рівнем пропозиції. Ті з громадян, хто може почекати зі здачею валюти — поспішати не будуть, а захочуть дочекатися максимальних котирувань. Періодично на готівковому ринку буду спроби гри «на підвищення», особливо при зростанні політичної напруженості в країні. Якщо ж міжбанк і політики не будуть поставляти негативних новин — готівковий ринок швидко заспокоїться і ввійде в свій звичний ритм роботи «з обороту».
Ліквідність. Якщо минулого тижня коррахунки банків перебували в коридорі 55,8-59,7 млрд гривень, то в ці дні ми прогнозуємо збільшення їх коливань. Причини — закінчення бюджетних розрахунків з державою, новий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, початок основних вливань в банківську систему відшкодувань ПДВ.
Гривневий навіс на валютному ринку буде істотно змінюватися, що періодично буде давати спекулянтам можливість покачати курс. Але нерівномірність розподілу гривневої ліквідності між фінустановами збережеться, що зробить тренд за курсом в ті чи інші дні повністю залежним від дій і «сторони» (покупка або продаж) валюти у перших двадцяти банків системи.
Дії Нацбанку. НБУ не буде витрачати дорогоцінні резерви на підтримку гривні і вважатиме за краще спостерігати з боку в ті дні, коли на торгах буде переважати попит на валюту.
Ми побачимо регулятор тільки в частині викупу надлишку долара на міжбанку з його вже традиційною роботою в «анонімному» форматі через Matching. За розрахунками «Мінфіну» в ці дні без шкоди для курсу гривні і при сприятливому проведення аукціону з продажу ОВДП — у НБУ буде можливість купити як в іноземців (під розрахунки за облігації), так і у експортерів (звичайні валютні продажі клієнтів) не більше $45 -80 млн. Решту поглине сам ринок.
Активність спекулянтів. Зліт котирувань минулого тижня, політична і економічна ситуація — дають спекулянтам хорошу можливість для «розігріву» ринку. Вони будуть намагатися максимально нею скористатися. Як просто роботою «в дві сторони» у великих обсягах, так і за рахунок спекулятивних переливів валюти в частині різниці в курсах готівки і безготівки, а також і за рахунок постійних спроб покачати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців;
Календарний фактор. Наступного понеділка (27 травня) в США відзначають День Пам'яті. Американські банки не будуть працювати, і український міжбанк в цей день за доларом буде працювати на умовах ТОМ. Це не дуже цікаво більшості українських компаній і тому вони активізують свої розрахунки в цій валюті в період з 20 до 24 травня або перенесуть частину своїх доларових угод вже відразу на наступний вівторок 28-е число.
Всі вищеперераховані фактори будуть діяти дуже різноспрямовано, що збільшить волатильність курсу в період з 20 до 24 травня. Нудно не буде нікому: ні клієнтам, ні дилерам банків, ні самому НБУ.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на обстановку на міжбанку, реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і на психологічний настрій ринку. Триватимуть спроби «розігріти» ринок. Спред за доларом складе в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній і 20-30 копійок в більшості банків.
Ми прогнозуємо коридор за доларом на 20-24 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,25-26,55 гривень, а в банках — 26,20-26,65 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту» з частою зміною цінників в залежності від поведінки безготівкового ринку.
На міжбанку. Цей тиждень пройде з набагато більшою курсовою волатильністю, ніж всі попередні. Основну загрозу для гривні представляє активне повернення відшкодувань ПДВ експотерам, на тлі низької активності нерезидентів на аукціоні Мінфіну України з розміщення ОВДП і зростанні попиту на валюту з боку великих імпортерів. Періодично свій внесок в частині «гри на нервах» можуть вносити і політичні новини.
При наявності ситуативного надлишку пропозиції долара на міжбанку — регулятор буде активно його викуповувати в резерви, що не дасть котируванням суттєво просісти навіть в сприятливі для гривні моменти.
За розрахунками «Мінфіну», з урахуванням розкладу сил на міжбанку, можливих купівель ОВДП нерезидентами, поведінки готівкового ринку і необхідності з боку НБУ скуповувати валюту для поповнення резервів — оптимальним і компромісним варіантом безготівкового курсу на цьому тижні є коридор в межах 26,20-26,55 гривень за долар.
Обсяги щоденних операцій міжбанку складуть:
У понеділок-середу поступове, але незначне зростання статистики торгів, за рахунок аукціону Мінфіну України з продажу ОВДП і завершення періоду бюджетних платежів у клієнтів. В межах $400-430 млн при укладанні до 530-640 угод;
У четвер — «Мінфін» прогнозує невелике зниження обсягу операцій при зростанні їх кількості. Зниження обсягів буде пов'язано з тим, що частина клієнтів вже буде отримувати основні суми відшкодувань ПДВ (знизить їх потребу в продажі валюти). А збільшення кількості угод відбудеться за рахунок роботи нашого міжбанку за доларом на умовах ТОМ наступного понеділка. Багато невеликих компаній захочуть закрити свої зовнішньоекономічні розрахунки раніше, щоб потім не залежати від закінчення тижня в Україні (п'ятниця) і вихідного понеділка в США. Обсяги міжбанку складуть близько $370-390 млн при здійсненні до 600-670 угод;
У п'ятницю — ми прогнозуємо істотне падіння активності клієнтів як за рахунок ефекту закінчення тижня, так і за рахунок неробочого понеділка в США. Мало хто з клієнтів захоче «розтягнути» свої доларові розрахунки на практично три дні (вихідні в Україні суботу та неділю, і робота на ТОМі за доларом в понеділок). Частина з них перенесе свої заявки в цій валюті відразу на наступний вівторок. Це знизить обсяги операцій і ділової активності в п'ятницю за контрактами, укладеними в доларах. Обсяги торгів складуть близько $340-360 млн при здійсненні до 440-500 угод.