Що це значить

На тлі масштабної трудової міграції, в яку залучено близько чверті населення України, викликає занепокоєння той факт, що щорічно в загальній структурі доходів українських трудових мігрантів питома вага переказів в країну своїм сім’ям скорочується. Це свідчить про те, що все більше сімей возз’єднуються, забирають дітей і залишаються жити за кордоном.

«Тобто, якщо раніше, наприклад, у людини за кордоном працювала дружина і відправляла перекази в Україну, то після переїзду у неї відпадає необхідність переказувати в країну гроші», – сказав Устенко.

Читайте також: Українці замінили на ринку праці 2 млн поляків-емігрантів — Bloomberg

І якщо в 2013 році кількість трудових запрошень для українців від Польщі становила 218 тисяч, то вже в 2017 році зросла до 1,7 мільйона.

Читайте також: Кожному за працю: чи повернуться додому заробітчани та хто отримає європейські зарплати

Здебільшого це відбувається через те, що розмір як мінімальної, так і середньої зарплати в Україні значно нижчий порівняно з усіма країнами ЄС, включаючи країни Східної Європи. Компанії на території колишньої Східної Німеччини платять працівникам у середньому 2700 євро, а в Західній Німеччині – 3300 євро.

  • Розмір мінімальної зарплати в Німеччині – 1600 євро.
  • У Польщі середня зарплата становить 1150 євро, а мінімальна – близько 550 євро.
  • В Україні ж з 1 січня 2019 року мінімальна зарплата становить 4170 гривень, або приблизно 150 доларів, а середня зарплата коливається в районі 9 тисяч гривень.