Що відомо

За даними правоохоронців, злочинці заражали комп'ютери своїх жертв вірусом GozNym, що дозволяв отримати доступ до банківських рахунків.

В ході міжнародної операції слідчі дії проводилися в Болгарії, Грузії, Молдові та Україні. У Грузії, Молдові, Україні та США розпочато кримінальне переслідування.

Читайте також: Хакери вкрали 41 мільйон доларів з рахунків криптобіржі Binance

Десяти учасникам злочинної групи вже висунули звинувачення в США. Членів GozNym звинувачують, зокрема, в крадіжці коштів з банківських рахунків і відмиванні грошових коштів.

Лідеру мережі кіберзлочинців загрожує суд у Грузії. П'ятеро росіян, які брали участь в кіберзлочини, залишаються на свободі і їх розшукують. Серед них — розробник GozNym.

Читайте також: Єврокомісія оштрафувала п'ять великих банків на мільярд євро

Послуги хостингу кримінальної мережі GozNym надавалися адміністратором мережі Avalanche, яка надала послуги більш ніж 200 кіберзлочинцям і обслуговувала понад двадцять різних кампаній, включаючи GozNym.

Адміністратор мережі жив в Полтаві, його квартиру обшукали в листопаді 2016 року під час операції під керівництвом Німеччини з метою вилучення серверів мережі та іншої інфраструктури. Підозрюваний був затриманий і перебуває під слідством.