Іноземні інвестори, які раніше вкладали у гривневі ОВДП, займуть вичікувальну позицію до вступу на посаду нового Президента України. Стримувати зміцнення гривні також буде зниження облікової ставки НБУ до 17,5%.

За прогнозом експертів, тиск на курс гривні надають виплати за зовнішнім боргом України на початку травня, а також спекуляції щодо нових траншів фінансової допомоги від МВФ. Крім того, песимістичні настрої учасників ринку з приводу можливої девальвації гривні викликає дефіцит торгового балансу, який за підсумками 1 кварталу 2019 року розширився до 2 млрд доларів.

Читайте також: Свята тривають: чи повернеться курс до 26

«Гривня залишається під впливом торгового конфлікту між США та Китаєм, а також цін на сировину. Скорочення глобальної торгівлі торкнеться виробничої активності найбільших економік світу, в першу чергу Китаю та Європи, які виступають для України найважливішими торговельними партнерами. В результаті, можуть впасти не тільки ціни на ключові сировинні товари українського експорту, а й обсяги експорту, що значно обмежить надходження валютної виручки в країну», – зазначає Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики Forex Club.

Читайте також: Чому долар не коштує 24 гривні

Нагадаємо, що курс продажу безготівкового долара США в Україні у квітні знизився на 3,5% до 26,42 грн., готівкового – на 2,3% до 26,73 грн. Курс продажу безготівкового євро в Україні знизився на 4,1% до 29,48 грн., готівкового – на 3,1% до 29,89 грн.