Основні чинники

Динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • виконання зобов’язань України за державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано 881,7 млн дол. США (в еквіваленті).

Зокрема, 710,3 млн дол. США – на обслуговування та погашення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті, 78,0 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта – на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними фінансовими організаціями.

Читайте також: Співвідношення держборгу України до ВВП знизилося до 60%

Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 416,6 млн дол. США та 2,6 млн євро;

  • сприятлива ситуація на валютному ринку. Чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 299,9 млн дол. США.

У квітні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також вкладенням нерезидентів у гривневі державні цінні папери.

Читайте також: Економіка в першому кварталі зросла на 2,2% — МЕРТ

У результаті Нацбанк купив на міжбанківському валютному ринку 321,5 млн дол. США. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця Нацбанк продав лише 21,6 млн дол. США.

  • переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 54,0 млн дол. США (в еквіваленті).

Станом на 1 травня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.