Таку думку на своїй сторінці у Facebook озвучив Сергій Фурса. «Мінфін» наводить скорочений текст поста.

Завдання активної частини суспільства зараз стежити, щоб незалежні інститути, створені за останні пару років, залишилися незалежними. І це потрібно не тільки для умовної справедливості, але і для того, щоб зберегти курс гривні стабільним. Останнє може бути важливіше для більшої частини людей.

У числі ініціатив, які можуть зруйнувати співпрацю з МВФ — податкова амністія і податок на виведений капітал. Небезпека тут ще й в тому, що ці новації можуть бути як бажані для Зеленського, так і для депутатів, ніхто з яких не любить платити податки, але має купу кеша, якого не можна віднести в банки. А отже можуть здатися команді Зеленського тими найшвидшими перемогами, які можна продати суспільству. Але коштувати вони будуть дуже дорого. Цьому самому суспільству.

І звичайно ж кейс Приватбанку. Поки всі рішення судів, прийняті на користь Коломойського, не набудуть законної чинності. Але від того, якими рішення будуть в апеляції і чи буде політична воля перешкоджати цьому (про політичну волю для судової реформи поки що краще мовчати), залежить та сама макроекономічна стабільність на роки вперед. І так, без політичної волі в українських судах Коломойський отримає рівно ті рішення, які йому потрібні. Завжди отримував.

Читайте також: Початок президентства: що може змінити Зеленський в перший місяць

Чи може зараз окрім ризиків бути хороший моментум для позитивних змін? Теоретично так. Ключові позитивні речі, які, теоретично можуть бути проголосовані в парламенті зараз, це Служба Фінансових Розслідувань та новий виборчий кодекс з пропорційними списками. Теоретично, всі депутати повинні хотіти знизити тиск силовиків на бізнес. А, отже, може бути консенсус.

У той же час, Зеленському може знадобитися лояльність силовиків, якщо він хоче показати «посадки», як найпростішу відповідь на запит на справедливість. А «посадки» можуть забезпечити тільки лояльні силовики, позбавляти яких «кормової бази» може бути поганою ідеєю. Таким чином, може бути знівельовано моментум для позитивних змін на користь «ефекту кари на площах», який має мало спільного зі справжньою боротьбою з корупцією, але дуже подобається «простим людям».