Що відомо

  • За даними Фонду, на момент запровадження у 2014 році тимчасової адміністрації в Південкомбанку, зареєстрованому ще в 1990 році, балансова вартість його активів складала близько 7,7 млрд грн, а оціночна виявилася лише на рівні 0,5 млрд грн (6% від балансової).
  • Із загальної суми кредиторських вимог банку, яка складає 3,2 млрд грн, 1,9 млрд грн – виплачене ФГВФО відшкодування вкладникам в межах гарантованої суми.

Схемне кредитування

«У структурі кредиторських вимог частка гарантованих виплат складає близько 60%. Це свідчить про те, що основним джерелом надходження грошей в Південкомбанк були вклади фізичних осіб. Для порівняння, в Дельта Банку цей показник був на рівні 30%», — пояснила Ольга Білай.

За її словами, різке збільшення кількості вкладників, а відтак і розміру його активів, відбулося у 2010-2011 роках. Кошти, які надходили до банку, здебільшого спрямовувалися на кредитування фірм-одноденок.

Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення мільйонів з банку «Київська Русь»

Однак, як виявилося пізніше, застосовуючи схемне кредитування, власники банку у такий спосіб виводили його активи. Забезпеченням таких кредитів були сміттєві цінні папери, товар в обороті та інші подібні «ліквідні» активи, наприклад, відходи переробки залізних руд.

Близько 95% юридичних осіб, які були боржниками банку, через рік після визнання його неплатоспроможним почали процедуру банкрутства, при цьому їм було призначено одного і того ж ліквідатора. Цей факт можна вважати свідченням контрольованості процесу і відсутністю наміру розраховуватися за кредитними договорами від початку.

Співпраця з австрійським банком


На окрему увагу, за словами Білай, заслуговує факт співпраці Південкомбанку з банком Meinl Bank Aktiengesellschaft. З кореспондентських рахунків в австрійській установі після запровадження тимчасової адміністрації було списано 38 млн доларів США.

Як пояснили в іноземному банку, зазначені кошти слугували забезпеченням за кредитом між Meinl Bank AG та компанією-нерезидентом. При цьому, будь-які угоди, на які посилалась іноземна сторона при списанні коштів з коррахунку, у банку відсутні. У бухгалтерському обліку Південкомбанку факти вчинення правочинів, у результаті яких було списано кошти із кореспондентського рахунку банку в Meinl Bank AG, не відображались.

Читайте також: У ФГВФО розповіли про схеми виведення коштів зі Златобанку

У лютому 2014 року Нацбанк здійснив рефінансування Південкомбанку на суму 180 млн грн. Протягом трьох днів банк освоїв близько 10 млн грн, за рахунок яких було повернуто борги іншим українським банкам, а майже 170 млн грн через кредитування підставних українських компаній надійшли на рахунки двох компаній-нерезидентів як передплата за поставку арматури, яку так і не було відвантажено.

Довідка

26 травня 2014 року в КБ «Південкомбанк» було запроваджено тимчасову адміністрацію. Ліквідацію банку розпочато 26 вересня 2014 року. На початок квітня 2019 року банком задоволено кредиторських вимог на суму 187,2 млн грн.