Що це означає

  • Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного Приватбанку з ринку за участю держави.

«Суд… визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація Приватбанк, та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку», — йдеться у повідомленні.

На думку суддів, процедура виведення Приватбанку з ринку порушувала норми чинного законодавства.

«Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення Приватбанк до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні», — повідомила прес-служба суду.

Як відомо, рішення про визнання Приватбанку в грудні 2016 року неплатоспроможним і його подальше виведення з ринку за участю держави грунтувалися на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від'ємного значення.

Читайте також: Націоналізація і Приватбанк

Недолік в капіталі Приватбанку був виявлений ​​за результатами стрес-тестування та підтверджений результатами інспекційної перевірки і незалежної міжнародної аудиторської компанії.

На початку квітня «Мінфін» ставив читачам питання про подальшу долю Приватбанку. Зокрема, чи вважають вони, що в разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, держбанк може повернутися до екс-власників.

Більшість читачів відповіло однозначно: держава не розлучиться з націоналізованим банком.

Більше 37% опитаних було переконано, що Приватбанк залишиться у власності держави без будь-яких умов. Ще трохи більше 40% читачів припустили, що держава не втратить контроль над банком, але його екс-власники отримають солідну компенсацію.

Якщо ви ще не пройшли опитування, це можна зробититут. Діаграми інтерактивні і змінюються в міру того, як читачі дають нові відповіді.

Як читачі «Мінфіну» відповідали на інші питання, можна подивитися тут. Станом на 16.00 18 квітня опитування пройшло 1440 користувачів.