Новобудови — передноворічний стрибок

Розцінки на київські новобудови помітно зросли в грудні 2018 — в порівнянні з листопадом, квадратний метр подорожчав в середньому на тисячу гривень до 25 000 грн/м2. Однак, вже в січні ціна просіла до 22 950 грн/м2, і приблизно на такому рівні тримається і зараз.

Читайте також: У березні житло на первинному ринку подорожчало на 1,2%

На перший погляд здається, що скачки цін як зазвичай пов'язані коливаннями курсу. Але ймовірно, це все ж таки не так. Для порівняння: в листопаді долар коштував 28,22 грн, а новобудови продавалися за 845 дол/м2. У грудні ж курс впав до 27,69 грн. А ціна нових будинків, навпаки, зросла — до 903 дол/м2.

Таким чином, робіть висновки про передноворічні акції, які з року в рік проводять забудовники. Судячи з графіків, ці знижки можуть діяти лише на папері.

Покупцям на замітку: січень — як правило, найдешевший місяць. В останні два роки саме в січні новобудови найбільш сильно падали в ціні. З лютого ж цінники зазвичай починають рости. Це триває до середини весни, потім вартість нових будинків знижується знову.

Якщо ж аналізувати річну статистику, то можна сказати, що ціни на новобудови протягом 2018-го майже не змінилися. У гривнях м2 подорожчав десь на 4%, в доларах же ціна зросла менше, ніж на відсоток.

Отримати вигідну пропозицію від надійного забудовника

Економ-класу — 7-річна розстрочка, бізнес-класу  – передвиборче затишшя

У сегменті новобудов квартири будуть дорожчати:

  • Згідно з даними Держстату, в січні ціни на будівельно-монтажні роботи зросли на 21% в порівнянні з січнем попереднього року. Досі забудовники лише частково компенсували цю різницю шляхом подорожчання квадратного метра. Але якщо ціни на матеріали і роботи будуть підвищуватися і далі, а скоріше за все так і буде, — цінники на новобудови теж підростуть.
  • Також забудовники змушені більше платити будівельникам, щоб вони не їхали на заробітки в Європу. Це теж підштовхує до збільшення цін на м2 нового житла.

Опинившись між двох вогнів: з одного боку — необхідністю підняти ціни, з іншого боку — низьким попитом, будкомпанії будуть використовувати різні програми лояльності. Однією з основних стане розстрочка. І якщо сьогодні найбільш поширений варіант — це розстрочка до кінця будівництва (1-3 роки), і лише деякі ЖК пропонують «розтягнути» цей період на 5-7 років — то в майбутньому таких пропозицій може стати значно більше.

Інша ймовірна перспектива — «формальне» зростання цін в офіційних прайсах забудовників, потім — розпродажі та знижки, які фактично зводять подорожчання нанівець.

На ринок нерухомості також можуть вплинути вибори

Особливо зміни торкнуться покупців, які зважилися вкластися в будівництво на етапі котловану.

Справа в тому, що у нас нерідко спочатку починають будувати, а вже потім — збирають необхідні документи. Після виборів же можлива зміна чиновників, в тому числі в таких «дозвільних» органах. Грубо кажучи, у забудовників могло бути все «на мазі» з одними — а до влади раптом прийдуть інші. Таким чином, будівництво може призупинитися — поки не «владнається» паперова тяганина і ротації в чиновницьких кабінетах.

Що стосується попиту — передвиборне затишшя, ймовірно, буде спостерігатися в сегменті бізнес і преміум класу. Основні покупці таких квартир — заможні і впливові українці. А їхній особистий добробут часто залежить від політичних перестановок на державному рівні. Тому, очікувальна позиція заможних клієнтів цілком пояснювана.

Покупці ж комфорт і економ класу, швидше за все, не звернуть уваги на політичну гонку, і будуть і далі підбирати собі нове житло.

РЕЙТИНГ ЗАБУДОВНИКІВ КИЄВА ТА ПЕРЕДМІСТЯ

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними новинами про нерухомість в Telegram