Що відомо

Правоохоронці встановили групу осіб, які надавали підприємствам реального сектора економіки послуги з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівку, документального прикриття безтоварних операцій та незаконного формування податкового кредиту.

Для прикриття протиправної діяльності фігуранти використовували спеціально створені фіктивні підприємства, оформлені на підставних осіб. На рахунку таких компаній замовники конвертації перераховували кошти за нібито придбані товари або надані послуги.

Фігуранти знімали ці кошти з банківських рахунків підконтрольних підприємств нібито для подальшої купівлі ТМЦ (пісок, щебінь, будівельні матеріали) за готівку, а насправді повертали «клієнтам» (за винятком 12-14%, що було винагородою зловмисникам за надані незаконні послуги) разом з підробленими первинними документами.

За даними ДФС, протягом 2018-2019 років було проконвертовано понад 400 мільйонів гривень.

В ході обшуків вилучено понад 2,3 млн грн готівкою, печатки фіктивних СГД, чекові книжки, фінансово-господарські документи фіктивних підприємств, комп'ютерну техніку, мобільні телефони та ін. Слідство триває.