«На жаль, наш ринок ОВДП дуже фрагментований і, відповідно, непрозорий і незрозумілий для великих інвесторів. Після відкриття „лінку“ з Clearstream ситуація може погіршитися. Ми вважаємо, що цю проблему можна вирішити, відкривши можливість торгів держпаперами на міжнародній торговій платформі», — зазначив він.

Чурій додав, що мова йде про такі платформи, як Bloomberg і Reuters. Зараз торги ОВДП на них обмежені через необхідність супроводжувати всі угоди документарними угодами.

За словами заступника голови НБУ, за концентрацію торів ОВДП на на міжнародній торговій платформі виступає і Міністерство фінансів.

«Наше завдання переконати Нацкомісію з цінних паперів дозволити учасникам ринку торгувати на цих платформах», — підкреслив він, додавши, що найближчим часом НБУ і Мінфін відправлять НКЦПФР відповідний спільний лист.

Нагадаємо, 13 березня міжнародний депозитарій цінних паперів Clearstream і Національний банк України підписали угоду про кореспондентські відносини для подальшого відкриття рахунку в цінних паперах в депозитарії НБУ.