Про те, що відбувається на ринку і чому найближчим часом Україну чекає «гостра фінансова недостатність» розповів у своїй колонці на «НВ» фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса

Американські ринки сходили вниз і повернулися

Ранок п'ятниці індекс S&P500 зустрів на позначці 2808 пунктів. Незважаючи на різке піке акцій Boeing, американському індексу вдалося вирости. Акції найбільшого авіавиробника полетіли вниз після аварії з новим літаком Boeing, що належав Ефіопським авіалініям. Аварія сталася не тому що пілоти були місцевими нехлюями, які не впоралися з розумною автоматикою, а навпаки тому, що автоматика виявилося занадто розумною і відправила літак прямо в катастрофу. Загалом, повстання машин. А оскільки виявилося, що подібні трюки ця сама автоматика проробляє вже не вперше, то літати на цих самих нових літаках вже ніхто не хоче.

Brexit вдалося заблокувати

Гроші продовжують поширюватися світом. І хто знає, може на цьому тижні британській еліті вдалося поховати Brexit. Спочатку вони допустили референдум про вихід. Робочий клас проголосував. Але тепер, британські пролетарі знаходяться перед ризиком масової втрати роботи в результаті цього самого Brexit, коли японці закривають завод в британській глушині. З огляду на повагу до законів в Британії, просто так оголосити новий референдум було не можна, забути про існуючий, як іноді робили в Україні, теж негарно. Але тепер є шанс, адже парламент проголосував, що вихід з ЄС має бути тільки з угодою. Але і за будь-яку угоду теж повинен буде проголосувати парламент. А там біда, тому що поки що не вдалося придумати жоден договір, який влаштував би більшість.

Оптимізм штовхає гроші на ринки, що розвиваються

Особливо стараються інвестори, що вкладають в облігаційні фонди. І це дозволяє навіть Україні, що лякає всіх своєю передвиборчою гарячкою, трохи підтягнути грошей. Мінфін зміг здійснити довипуск вже існуючих єврооблігацій з обігом до 2028 року на $350 млн. Хоча це явно не задовольнило потребу в грошах. Парламент замість прийняття економічних законів в рамках співпраці з МВФ до виборів буде зайнятий законом про мову (справа, звичайно, важлива, але за неї грошей ніхто не дасть), а отже, найближчим часом Україні доведеться жити в гострій недостатності фінансів.

Укрзалізниці потрібні були долари

І до чого це може призвести, наочно показує погашення частини боргу Укрзалізницею, якій на цьому тижні потрібно було перерахувати інвесторам $150 млн. У нормальній ситуації ви йдете на ринок і берете нові долари. Але ось біда, на ринок вас не пускають. І уряд в тому числі, щоб ви йому там все не перегадили. І тоді ви йдете за доларами на внутрішній ринок. В результаті, на цьому тижні, гривня забула про свою сезонність і з рівня 26,3 добігла майже до 27,0. Показово, що біг швидше за всіх чорний ринок, якому, за ідеєю, не так вже й важливо, що на міжбанку з'явився ситуативний попит. Але виявилося, що важливо, і навряд чи вся справа в тому, що провідників зобов'язали йти купувати долари для потреб рідної компанії. Нацбанку в один день навіть довелося продати $80 млн, задовольняючи попит, який, за чутками (правду не знає ніхто, але чутки річ вперта) сформували залізничники.

Нацбанк зберіг ставку рефінансування

На цьому тлі не дивно, що Нацбанк залишив ставку рефінансування на колишньому рівні, хоча показники інфляції вже дозволяють почати зниження. Але як тут знижувати, коли політики все псують, а знизиш — так ще ті ж політики скажуть, що робиш це перед виборами. Що загрожує втратою репутації, яку з таким зусиллям завоював НБУ в учасників ринку за останні роки.

Іноземцям спростили купівлю ОВДП та привели Apple

Нацбанк на цьому тижні підписав угоду з Clearstream, що тепер відкриває внутрішній ринок облігацій для іноземних гравців. Якщо описувати просто, то тепер ви можете в Лондоні купувати українські ОВДП точно так само, як купували раніше єврооблігації. І потенційно це може дати мільярди доларів внутрішньому ринку, принаймні, якщо настрій у Лондоні та інших фінансових столицях не зміниться до того моменту, як в Україні закінчаться вибори і люди перестануть боятися їх результатів. А люди бояться. І чим частіше їздять в Україну, тим більше бояться. І поки на аукціонах з розміщення внутрішнього боргу обсяги знижуються. На внутрішній ринок акцій же завели славну компанію Apple, реалізувавши дитячу мрію українського спекулянта, що передивився Форест Гампа. А заодно і одну серію казначейських зобов'язань. Тепер цікаво, чи буде хтось купувати інструмент, надійність якого зашкалює, але ось з дохідністю за українськими мірками зовсім погано.