Що це значить

  • Згідно з пояснювальною запискою до проекту закону, передбачено внесення змін до Житлового кодексу щодо посилення обов'язків громадян і Цивільного кодексу України щодо обмеження можливості використання квартир у багатоквартирних житлових будинках не за призначенням і уточнення можливості їх використання для здійснення господарської діяльності лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстровано в даній квартирі.
  • Також, згідно з документом, шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення посилюється адміністративна відповідальність за нецільове використання квартир у багатоквартирних житлових будинках та визначається підвідомчість розгляду зазначених справ органами Національної поліції.

 Інвестиції в нерухомість. Об'єкти Київміськбуду

«Протоколи у справах про зазначені адміністративні правопорушення, згідно з частиною 2 статті 255 Кодексу, мають складати уповноважені на те посадові особи органів Національної поліції», — йдеться в документі.

Відзначається, що, в разі прийняття закону, він не буде поширюватися на відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Крім того, не буде заборонено використання нежитлових приміщень, розташованих у цокольному, на першому, другому і верхньому (в тому числі мансардному) поверхах багатоквартирного житлового будинку.