Як свідчать результати підрахунків, згаданого вище швейцарського банку, в кінці минулого року ми мали змогу спостерігати самий мінімальний показник зростання економіки за десять років – 2,1%. Також дана установа прогнозує, що в першому кварталі цього року глобальний ВВП зросте до 3,2%. З іншого боку, фіксується, що в даний час недостатньо приводів для значного прогресу. У чому причина відсутності хорошої динаміки і що гальмує глобальну економіку?

Констатуємо невтішні факти

У Китайській Народній Республіці впали продажі авто практично на 16% в січні, якщо порівнювати з 2017 роком. У Сполучених Штатах Америки спостерігаємо максимальний за дев'ять років спад роздрібних продажів за даними грудня минулого року. Ці події безпосередньо впливають на економічні показники двох країн з найбільшим рівнем ВВП у світі.

Якщо аналізувати економічний клімат на території єврозони, однойменний індекс, за прогнозами німецької установи IFO, пішов в мінус на 11,1 лише за перші три місяці 2019 року. Такий результат фіксується вперше за п'ять років.

Відповідно до цих положень, Центральні банки з усього світу коректують свою програму дій. Так, ЄЦБ на засіданні в січні змінив загальну риторику, готуються до гірших перспектив змін економіки. У свою чергу ФРС відмовляється підвищувати процентні ставки в найближчому майбутньому. Такий підхід є ознакою наближення рецесії, до якої країни намагаються підготуватися.

Думка експертів дозволяє сподіватися на краще

У глобальному розрізі експерти переважно відмовляються визнавати настання рецесії через мінімальні показники зростання ВВП. Дійсно, світова економіка знаходиться на території мінімальних темпів зростання, але даний період не можна назвати повномасштабною кризою.

В UBS припускають, що справжня ситуація є «дном» і далі нас чекає вагоме зростання. Аналітики LBLV фрагментарно спостерігають зростання промисловості, але загальні результати швидше підтверджують майбутню слабкість підйому, ніж є базою для вагомою динаміки. Відповідно, в даний час фіксуємо мінімальне зростання, ймовірність повноцінної рецесії низька, але мотивів для позитивних прогнозів недостатньо.