Крім того — частина клієнтів 18-19 лютого ще буде виплачувати аванс персоналу за першу половину місяця, що також збільшить потребу в гривні у бізнесу.

Допоможе нацвалюті і наближення піку основного періоду підготовки аграрного сектора до весняних польових робіт, що змушує сільгоспвиробників охочіше продавати свої валютні запаси для їх фінансування;

— Проведення 19 лютого чергового розміщення ОВДП Міністерством фінансів. Будуть пропонуватися досить привабливі для іноземців короткострокові і середньострокові облігації як в гривні, так і у валюті. При вдалому розміщенні цих паперів — у вівторок і середу на торги вийде валюта для їх придбання;

— Поведінка та інтереси найбільших клієнтів банків і їх курсові ситуативні завдання. Крім необхідності забезпечення гривнею податкових перерахувань і господарської «плинності» у більшості клієнтів — є ще й індивідуальні особливості окремих металургійних підприємств (проводять модернізацію і ремонт обладнання), а також поставки зерна та іншої сільгосппродукції великими агрохолдингами. Своїми обсягами продажів валюти під ці цілі — такі клієнти цілком можуть розгортати ринок в ту чи іншу сторону не гірше будь-яких спекулянтів;

— Перекоси попиту і пропозиції на міжбанку через вихідний в США 18 лютого — Дня народження Дж. Вашингтона. Американські банки в понеділок працювати не будуть і частина українських клієнтів не захоче працювати за доларом на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним), побоюючись «зависання» коштів або товарів.

Багато хто перенесуть свої заявки на купівлю валюти відразу на вівторок, що створить перекоси попиту і пропозиції практично на перші три дні тижня.

У понеділок і вівторок виникне потенційний дефіцит валюти за рахунок відносно стабільного обсягу попиту на тлі низької пропозиції. Зате в середу (після зарахування вівторком долара за робочі в Україні 18 і 19 лютого) — пропозиція істотно збільшиться за рахунок зростання обсягів як мінімум обов'язкових 50% виручки за два перші дні тижня.

Все це відіб'ється на співвідношенні попиту та пропозиції на торгах в цей період і істотно вплине на поведінку учасників міжбанку;

— Ситуація на готівковому ринку та інтервенції НБУ.
У цей період готівковий ринок продовжить залишатися заручником поведінки безготівкового долара на міжбанку і буде змушений постійно коригувати свої цінники в залежності від того, що відбувається на торгах.

Нацбанку доведеться часто бути присутнім на міжбанку для згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції.

В особливий надлишок долара на ринку ми не віримо. Основна пропозиція буде поглинати сам міжбанк. Швидше за все основною здобиччю регулятора будуть $20-30 млн у вівторок-середу (за рахунок іноземців, які куплять нову порцію ОВДП в ці дні) і до $30-45 млн за рахунок перекосів попиту і пропозиції через вихідний понеділок в США і період клієнтських бюджетних платежів.

Тим більше, що загальна сума такого викупу з ринку ($50-75 млн за тиждень) повністю впишеться при такому розкладі в концепцію НБУ в частині викупу в день до $15 млн. Застосовувати регулятор буде «анонімний» формат через Matching. 

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на період з 18 до 22 лютого:

У ці дні не буде чіткої переваги впливу тих чи інших факторів на міжбанку. Занадто багато різноспрямованих дій та інтересів клієнтів будуть впливати на курсовий тренд. Збережеться залежність міжбанку від ситуативних завдань найбільших гравців (особливо в період податкових платежів), дій іноземців з купівлі ОВДП на аукціоні 19 лютого і тактики Нацбанку щодо поповненню ЗВР.

На готівковому валютному ринку обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» і будуть орієнтуватися на реальний попит і пропозицію з боку населення з оглядкою на курсовий тренд міжбанку. Спред по долару в обмінних пунктах фінкомпаній буде на рівні 15-20 копійок, а в банках — в межах 20-35 копійок.

Ми прогнозуємо загальний коридор за доларом на 18-22 лютого в обмінниках фінансових компаній в межах 26,95-27,30 гривень і в банках 26,90-27,35.

На міжбанку. Головну проблему для нацвалюти на цьому тижні ми бачимо в перекосах попиту і пропозиції на ринку через вихідний понеділок в США.

А істотну підтримку їй надасть вдале розміщення ОВДП у вівторок і фактор періоду клієнтських бюджетних платежів.

Спекулянти намагатимуться пограти на всіх диспропорціях міжбанку і будуть заробляти як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих учасників ринку з грою «на підвищення/пониження».

При своєчасних виходах Нацбанку з інтервенціями з купівлі/продажу долара на торгах (особливо в понеділок — середу) «Мінфін» прогнозує коридор по долару на міжбанку на цей тиждень в межах 26,90-27,30 гривень за долар.
При запізненні НБУ з реакцією на можливі перекоси попиту і пропозиції — цей коридор може розширитися до рівня в 26,85 -27,35 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок (18 лютого) через роботу міжбанку за доларом на умовах ТОМ — зниження обсягів операцій та активності клієнтів в межах до $360-380 млн при укладанні до 410-440 угод. Основною частиною пропозиції в доларі на міжбанку в цей день будуть обов'язкові продажі валютної виручки, зарахованої минулою п'ятницею на рахунки експортерів;

У вівторок-середу (19-20 лютого) за рахунок періоду бюджетних платежів у клієнтів і проведення аукціону Міністерства фінансів з розміщення ОВДП — істотне зростання обсягів операцій і активності міжбанку в межах до $430-470 млн при укладанні до 510-600 угод;

У четвер (21 лютого) — деяке падіння обсягу операцій в межах до $400-420 млн при укладанні до 480-530 угод;

У п'ятницю (22 лютого) — зниження активності на торгах за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги операцій складуть до $380-400 млн при укладанні до 430-470 угод.