Що буде з курсом

Згідно з прогнозом, закупівлі енергоресурсів, а також сезонне скорочення пропозиції продукції агропромислового комплексу посилять зовнішньоторговельний дефіцит, покривати який необхідно буде за рахунок валютних резервів, кредитів і зовнішніх інвестицій.

«Гривню від девальвації стримує активність нерезидентів по покупкам облігацій внутрішньої держпозики. Висока облікова ставка НБУ на рівні 18% приваблює іноземних інвесторів вкладати в українську економіку. Нерезиденти, конвертуючи іноземну валюту в гривню для покупки держоблігацій, підсилюють пропозицію валюти на ринку», — відзначає старший аналітик Андрій Шевчишин.

Читайте також: Курс падає. Чи варто розслаблятися

На його думку, в перспективі найближчих місяців, регулятор націлений на зниження облікової ставки, що буде стримувати нерезидентів від додаткових інвестицій, особливо напередодні президентських виборів.

Короткострокову підтримку гривні надає капітал, який заводиться в країну під президентські вибори.

Однак ближче до виборів, активність таких надходжень буде зменшуватися. Фактором турбулентності для національної валюти виступають зовнішні ризики.

Незважаючи на деяке відновлення фондових індексів, торгова війна між США і Китаєм, і уповільнення темпів зростання їх економік залишаються на порядку денному. Ситуація на сировинних ринках зберігається нестабільною.

На цьому тлі відновиться падіння цін, що торкнеться спотові ціни на товари українського експорту, і обмежить експортний виторг в країну.

Середній курс продажу готівкового євро в лютому може коливатися в діапазоні 31,2-32,7 грн за євро.