«Коли Фонд гарантування почав роботу в банку, виявлені там схеми вразили витонченістю і масштабом виведення коштів. Із частиною цих махінацій представники Фонду зіткнулися вперше в своїй практиці», — розповіла Рекрут.

Що відомо

  • Серед виявлених схем — так званий «чорний список». Суть його в тому, що протягом 2012-2013 років на ім'я реального клієнта, що мав у банку кредитний ліміт, цей ліміт збільшувався без відома власника на 100 тис. грн. Після цього гроші видавали готівкою підставним особам за підробленими документами через два відділення банку в Києві. У цілому сума, виведена в такий спосіб, досягла 4,5 млрд грн.
  • За фактами незаконного виведення коштів з Дельта Банку в правоохоронні органи направлено майже 600 заяв про скоєння кримінальних злочинів. У 14 з них фігурантами виступають колишні власники і керівники банку, в 219 — колишні посадові особи банку.
  • Як відзначають в ФГВФО, вкладникам Дельта Банку Фонд виплатив 15,7 млрд грн гарантованих вкладів. При цьому сума надходжень від продажу та управління активами банку на 1 січня 2019 року становить 11 млрд грн.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що Фонд гарантування вкладів в 2018 році виплатив 979,6 млн грн гарантованого відшкодування фізособам.